Jevrejsko naselje postalo žarište koronavirusa: Žene okrivljene da šire zarazu, zamoljene da se oblače skromno…

0
Beta - AP Photo/Ariel Schalit

Grad Bnei Brak u blizini Tel Aviva gde žive ultraortodoksni Jevreji postao je žarište zaraze koronavirusom.

U tom gradu zabeleženo je 730 slučajeva infekcije, prema jutros objavljenim podacima, što je porast od 27,8 odsto u odnosu na utorak uveče, odnosno skoro 15 procenata od 5.591 zaraženog u zemlji.

To je sasvim neproporcionalno u odnosu na oko 200.000 stanovnika u Bnei Braku koji ne samo da ima najviše slučajeva zaraze već je u vrhu po broju zaraženih po glavi stanovnika.

I druge ultraortodoksne zajednice beleže sličan trend, navode izraelski mediji.

Uz nastojanje da se pod prisilom izdejstvuje poštovanje ograničenja kretanja i propisa o karantinu izraelski parlament, Kneset, trebalo bi da razmatra i proglašenje Bei Braka posebnim regionom  za tretman i testiranje na korona virus kako bi se izolovalo širenje u tom području.

U Izraelu se već 5.000 ljudi testira dnevno.

U nekim područjima gde žive ultraortodoksni uobičajeno je suprostavljanje propisama o ograničenju kretanja pa je policija primorana da kažnjava stanovnike i silom zatvara sinagoge.

Izraelski mediji apeluju na rabine i lidere zajednica da preuzmu odgovornost za ohrabrivanje distanciranja umesto okupljanja na molitvama koje se shvataju kao protivljenje državi i mogućnost za božju zaštitu.

Ministarstvo zdravlja je nedavno objavilo da je četvrtina bolesnih u Izraelu zaražena u sinagogama i da okupljanje mora prestati.

Ultraortodoksni Jevreji se protive policajcima, nazivaju ih nacistima i psuju ih.

Izrelski listovi su danas na naslovnim stranama fokusirani na zarazu u Bnei Braku i drugim gradovima gde žive ultrortodoksni i navode da tvrdoglava manjina, 10 odsto stanovnika nastavlja da ugrožava ostale građane.

Izraelski TV kanal 12 prikazao je snimak na kojem se vidi kako policajci ulaze u verske škole i sinagoge gde se vernici kriju ispod molitvenih šalova misleći valjda da je pandemija jedna velika igra žmurke.

Javni servis Kan izveštava da većina ministara podržava da se zatvori Bnei Brak ali se tome protivi Savet za nacionalnu bezbednost jer takva operacija možda ne bi bila ni moguća i mogla bi dovesti do daljeg  pogoršanja odnosa sa policijom.

U Bnei Brak mogu da udju samo oni koji tamo stanuju, kontrolni punktovi su postavljeni svuda i naplaćuju se kazne onima koji prekrše propise.

Deo problema je u tome što velike porodice žive u malim stanovima tako da je nemoguća mera samoizolacije.

Ministarstvo zdravlja je zato naredilo da se pripremi studentski dom za karantin ali je samo 10 lokalnih stanovnika pristalo da tamo ode.

Više desetina ih je međutim odvedeno u izolaciju u hotele kraj Haife.

Širenje zaraze u takvim zajednicama privuklo je i pažnju stranih medija i CNN je objavio da su u Bnei Braku postavljena upozorenja da su za širenje zaraze krive žene. 

“Korona epidemija jednako nedostatak skromnosti”, piše na posterima uz molbu ženama i devojkama da se oblače skromno i drže se religije u skladu sa jevrejskim verskim zakonom.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus