Jedni kažu jedno, drugi drugo: Građane na severu Kosova zbunjuje kako da se poštuje policijski čas

0
Beta - AP Photo/Visar Kryeziu

Na severu Kosova, kao i u drugim sredinama južno od Ibra gde žive Srbi, nema zaraženih koronavirusom, a mere predostrožnosti se primenju i, iz dana u dan, dopunjuju.

Iz Zavoda za javno zdravlje kazali su da su svi poslati uzorci Institutu Torlak u Beogradu negativni i da se situacija prati, obavljaju se testiranja ljudi za koje se sumnja da na bilo koji način mogu da izazovu pojavu koronavirusa u svojoj sredini.

I u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici sve je spremno za eventualnu pojavu bolesnih, ali, kako su naveli u toj zdravstvenoj ustanovi, na sreću nema bolesnika niti osoba za koje se sumnja da imaju koronavirus.

Krizni štabovi preduzimaju niz preventivnih mera što za sada daje pozitivne rezultate.

Zatvoreni su svi ugostiteljski objekti, škole, ustanove kulture i sporta, dodatno se održava higijena u svim sredimana, na ulicama, u javnim objektima, a dezinfekcija se svakodnevno obavlja u ustanovama, ali i ulazima stambenih zgrada u opštinama na severu Kosova.

Ono što zbunjuje građane na severu je “kako da se poštuje policijski čas”.

Po odluci srpskih vlasti, zabranjen je izlazak starijim licima preko 65 godina, što po kosovskim merama nije slučaj, ograničeno kretanje je po merama kosovske vlade od 10.00 do 16.00 i od 20.00 do 6.00 ujutru je policijski čas, a po srpskim merama potpuna zabrana kretanja je od 17.00 do 6.00.

Privremeni organi Kosovske Mitrovice i Zvečans, odlučili su da rad maloprodajnih objekata, apoteka i pekara ograniče do 16.30, a to znači da gradjani imaju četiri sata ujutru i pola sata popodne za nabavku namirnica i lekova, ukoliko poštuju mere koje su donele obe vlade.

Policija Kosova je izričita da se kosovske mere moraju poštovati i ističu da su kazne za nepoštovanje velike, a gradjani su odlučni da poštuju i mere koje je donela Vlada Srbije.

Pomno se prati i današnje vanredno zasedanje Skupštine Kosova, na kome se razgovara o nepoverenju vladi Aljbina Kurtija, koji je doneo mere kojima se protivi predsednik Kosova Hašim Tači.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus