Iznenadna promena, dan posle pobune: Predstavnički dom Kongresa SAD neće nastaviti rad iduće nedelje zbog rizika od virusa

0
Beta - AP Photo/Andrew Harnik, File

Američke demokrate koje su u većini u Predstavničkom domu Kongresa objavile su danas da taj dom neće nastaviti zasedanje iduće nedelje, kako je planirano, zbog rizika od pandemije koronavirusa.

Šef demokratske većine u tom domu Stenli Hojer objavio je ovu iznenadnu promenu dan pošto su se članovi tog tela pobunili. On je rekao posle razgovora sa glavnim lekarom Kongresa da je rizik suviše veliki.

Privatno je taj lekar upozorio predstavnike donjeg doma da će biti potrebno najmanje godinu dana pre nego što Kongres nastavi rad kao obično.

“Nećemo zasedati iduće nedelje, ali se nadamo da ćemo se vratiti vrlo brzo”, rekao je Hojer.

Hojer je rekao da s obzirom da je oblast Vašington DC gde se nalazi Kongres i dalje žarište korona virusa i gde je na snazi naredba da se ostane u kući, gde broj zaraženih ide na gore a ne na dole, gotovo 435 članova Predstavničkog doma i zaposlenih neće da se vrate kako je predviđeno da zasedaju iduće nedelje.

I demokratska i republikanska stranka najavile su da će Predstavnički dom i Senat američkog kongresa da nastave rad 4. maja.

Hojer je rekao da je glavni lekar kongresa ocenio da postoji rizik za članove.

Po njegovim rečima, članovi Predstavničkog doma mogli bi da se vrate kada bude završen novi predlog zakona za pomoć zbog posledica koronavirusa.

Za sada ostaje da će Senat, od sto članova, imati zasedanje u ponedeljak kako je predviđeno.  

Predstavnički dom razmatra opcije za rad na daljinu i glasanje preko posrednika, tako da bi članovi tog tela mogli da nastave da rade i kad nisu tu. Tim sastavljen od predstavnika obe partije treba da se sastane danas da razmotri te predloge.

Predsednica Predstavničkog doma, demokrata Nensi Pelosi izrazila je spremnost da se nadje rešenje za rad na daljinu, ili posredno glasanje.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus