Italijanski zdravstveni zvaničnik: “Želim da budem jasan. Nismo dostigli vrhunac, nismo ga prešli. Imamo znake usporavanja…”

0
Beta - Claudio Furlan/LaPresse via AP

Italija bi mogla “narednih dana” da očekuje vrhunac epidemije bolesti COVID-19 od koje je do sada preminulo više od 8.100 ljudi a zaraženo oko 80.000, ocenio je danas predsednik Višeg instituta zdravlja (ISS).

“Želim da budem jasan o jednoj stvari. Nismo dostigli vrhunac, nismo ga prešli. Imamo znake usporavanja (broja zaraženih) zbog čega verujemo da smo blizu, mogli bi da stignemo do vrhunca ovih dana”, rekao je novinarima Silvio Brusafero.

Rekao je da su usvojene mere kao što je izolacija Italijana i zaustavljanje aktivnosti u svim oblastima koje nisu neophodne “dala rezultate” i ukazao da rast broja novih slučajeva zaraženih “usporava, ali ne pada”.

ISS je referentni javni institut u Italiji i jedini koji zvanično potvrđuje da li je neki smrtni slučaj u vezi sa epidemijom COVID-19.

Virolog Fabricio Pregljasko ocenio je danas za Radio Capitale da neće biti jedinstvenog vrhunca u Italiji, zato što će se razlikovati po provincijama i opštinama.

Rekao je da je situacija blago pozitivna oko “porasta dnevnih varijacija”, kao što je bilo juče i ukazao da je to znak pozitivnih rezultata mera socijalnog distanciranja.

“To treba da nas ojača u želji da nastavimo, jer će rezultati, kao što znamo, doći idućeg vikenda i prvih dana iduće nedelje”, ocenio je on.

Predsednik najteže pogođene oblasti, Lombardije, Atilio Fontana je sa svoje strane pozvao da se preterano ne tumači ubrzanje broja novih pozitivnih slučajeva konstatovanih juče u toj oblasti, sa više od 2.500 testiranih pozitivno u odnosu na 1.600 prethodnog dana. 

“U fazi stabilizacije može se deseiti da postoji vrhunac jednog dana”, rekao je on i takođe napomenuo da je povećan broj testova.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus