Italijani razvili vakcinu koja može da neutrališe koronavirus u ljudskim ćelijama

1

Italijanski istraživači tvrde da su razvili vakcinu koja može da neutrališe koronavirus u ljudskim ćelijama, prenosi Indipendent.

Testovima izvedenim u rimskoj bolnici Spalancani stvorena su antitela kod miševa koji deluju i na ljudske ćelije.

“Ovo je najnapredija faza ispitivanja kandidata za vakcinu koja je stvorena u Italiji”, rekao je Luiđi Aurisikio, direktor Takisa, kompanije koja radi na tome. “Prema tvrdnjama bolnice, koliko znamo, prvi smo u svetu koji su do sada uspeli da neutrališu koronavirus vakcinom”, rekao je novinskoj agenciji Ansa. “Očekujemo da ćemo to uraditi i kod ljudi.”

Testovi na ljudima se očekuju nakon leta, objasnio je on. “Naporno radimo na vakcini koja je rezultat italijanskog istraživanja, uz svu italijansku i inovativnu tehnologiju, testiranu u Italiji i dostupna je svima.”

“Da bismo postigli ovaj cilj, potrebna nam je pomoć domaćih i međunarodnih institucija i partnera koji mogu da nam pomognu da ubrzamo proces.”

Nakon jedne vakcine, miševi su razvili antitela koja mogu da blokiraju virus da ne inficira ljudske ćelije, objasnio je Aurisikio. On kaže da su istraživači primetili da pet kandidata za vakcine generiše veliki broj antitela i izabrali su dve koje daju najbolje rezultate.

Te vakcine-kandidati bili su zasnovani na genetskom materijalu DNK šiljatog proteina koji koronavirus koristi za ulazak u ljudske ćelije. Naredni testovi će se sprovesti da bi se shvatilo koliko traje imunološki odgovor.

Prošle nedelje, stručnjaci sa Oksforda su najavili da bi prvi rezultati ispitivanja vakcine protiv koronavirusa mogli da budu dostupni već sredinom juna. Oni su najavili i partnerstvo sa britansko-švedskim farmaceutskim gigantom AstraZeneca.

Ispitivanja na ljudima vakcine razvijene na univerzitetskom Institutu Džener započeli su prošlog meseca, a stotine dobrovoljaca biće deo studije.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

Comments are closed.