Italija se nada da se virus usporava, ali strahuje od jačeg napada na jugu: Bolnice su tamo slabije opremljene nego na severu

0
Foto: Beta - Matthias Rietschel/Pool via AP

Lekari i medicinske sestre u prepunim italijanskim bolnicama na severu pozdravili su neznatno stabilizovanje broja infekcija koronavirusom, ali strahuju da se virus još uvek polako širi na jugu.

Dok broj preminulih u Italiji gomila, epidemiolozi upozoravaju da je stvarni broj pozitivnih na koronavirus u Italiji i do pet puta veći od zvaničnog broja 80.539.

To znači da će broj inficiranih i dalje da raste uprkos strogim merama o zabrani izlaska iz kuća osim zbog neophodnih aktivnosti.

Italija, epicentar evropske pandemije, ima najviše umrlih od bilo koje države na svetu, 8.165, a na putu je da nadmaši Kinu po broju zaraženih i ima najviše slučajeva iza Sjedinjenih Država.

Zvaničnici su izrazili oprezni optimizam da eksponencijalno širenje virusa počinje da usporava na teško pogođenom severu, zahvaljujući strogim zabranama u prethodne dve nedelje o izlasku iz kuća.

Nekoliko dana ove nedelje nove infekcije i smrtni slučajevi pokazali su znakove usporavanja, a hitne službe nisu primetile “cunami” obolelih koji je bio karakterističan za prvu nedelju pandemije posle prvog pozitivnog testa u Italiji, 20. februara.

“Broj je i dalje visok, ali već nekoliko se ne povećava, hvala Bogu”‘, rekao je doktor Luka Lorini, šef intenzivne nege u bolnici Papa Jovana XXIII u Bergamu, jednoj od najteže pogođenih italijanskih bolnica.

Oko 500 medicinskog osoblja u bolnici je zaraženo, a Lorini je rekao da sada leči kolege, prijatelje, decu prijatelja i roditelje prijatelja u prenatrpanoj bolnici sa 88 ležaja koja opslužuje grad od 120.000 stanovnika.

Širom zemlje najmanje 33 lekara je preminulo, a 6.414 medicinskog osoblja je pozitivno testirano.

Inače u Bergamu, italijanska vojska gradi terensku bolnicu u koju će biti smešteno oko 150 medicinskog osoblja koje je poslala Rusija, jedna od samo nekoliko zemalja, zajedno s Kinom i Kubom koje su odgovorile na apel Italije za što hitniju pomoć u medicinskoj opremi, zaštitnim maskama i osoblju.

Ali potreba raste i na jugu, gde su bolnice još slabije opremljene nego na severu.

“Pitanje je sati, a ne dana kada će se tragedija sa severa preseliti na jug”, poručio je guverner regije Kampanija kojoj pripada Napulj, Italijanskoj vladi, žaleći se da su njegovi hitni zahevi za ventilatorima prošli bez reakcije.

Veliki broj smrtnih slučajeva i agresivno širenje virusa doveli su do toga da italijanski epidemiolozi procenjuju da bi stvaran broj zaraženih mogao da bude čak 450 000, a da premalo testiranja dovodi Italijane u opasnost od dalje zaraze.

Trenutno Italija testira samo ljude koji pokazuju simptome, jer njene laboratorije više ne mogu da obrade, a do danas je obavljeno više od 360.000 testova.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus