Švedsko istraživanje pokazalo je da je do kraja aprila samo 7,3 odsto stanovnika Stokholma razvilo antitela na koronavirus, što bi moglo da pojača bojazan da odluka da se Švedska ne zatvori zbog koronavirusa neće tako brzo dovesti do kolektivnog imuniteta, piše Rojters.

Tu strategiju zagovarao je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel. On je dao preporuku da se protiv širenja virusa koriste dobrovoljne mere, za razliku od drugih država koje su uvele obavezne mere i karantin.  

U Švedskoj su tako ostale otvorene većine škola, restorana, kafića i poslovnica, čak i dok je veći deo Evrope bio zatvoren. Broj mrtvih od COVID-19 u Švedskoj  je mnogo veći nego u drugim nordijskim državama, iako manji nego u zemljama poput Velike Britanije, Italije i Francuske.   

Broj pacijenata na intenzivnoj njezi u Švedskoj je pao za trećinu otkad je krajem aprila imao svoj vrhunac, a zdravstvene vlasti tvrde da epidemija usporava.

Međutim, Švedska je u poslednjih sedam dana zabeležila najveći broj mrtvih po glavi stanovnika u Europi.   

Cilj straživanja o antitelima je bio da se utvrdi da li postoji potencijal za kolektivni imunitet, odnosno da li je dovoljan broj u populaciji razvio imunitet, čime bi  zaraza prestala da se širi.   

Švedska zdravstvena agencija rekla je da se rezultati tog istraživanja poklapaju s njihovim modelima da je gotovo trećina Stokholma zaražena, objasnivši kako je studija sprovedena pre mnogo vremena, pa se bolest u međuvremenu još proširila.   

„Malo je manje nego što smo očekivali, ali ne puno, možda za jedan do dva postotna boda“, rekao je Tegnel.   Ali, koncept kolektivnog imuniteta još nije ispitan u slučaju koronavirusa, pa se ne zna koliko traje imunitet od zaraze kod oporavljenih pacijenata.   

Istraživanje je rađeno na osnovu 1,1 miliona testova iz cele Švedske, a objavljene su samo brojke za prestolnicu.   

Švedsko zdravstvo isticalo je da kolektivni imunitet nije cilj sam po sebi, nego da je svrha strategije usporavanje širenja virusa da ne bi preplavio zdravstveni sistem, ali ne i njegovo potpuno suzbijanje.    Švedski stručnjaci tvrdili su da države koje su uvele potpune karantine da bi sprečile izloženost virusu dolaze u opasnost ponovnih izbijanja zaraze.   

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je države da se ne oslanjaju na stvaranje kolektivnog imuniteta, odnosno „imuniteta krda“. Prošle nedelje je objavila da su svetska istraživanja pokazala da su antitela pronađena kod  malog broja ljudi, između 1 i 10 posto populacije ih ima, što se poklapa sa nedavnim rezultatima u Španiji i Francuskoj.   

Među kritičarima pristupa svoje države je Bjorn Olsen, profesor zaraznih bolesti na univerzitetu u Upsali koji smatra da je koncept kolektivnog imuniteta „opasan i nerealan“ u slučaju COVID-19.

„Mislim da je “imunitet krda” daleko od nas, ako ga ikad i postignemo“, rekao je za Reuters nakon objave rezultata istraživanja.   

U Švedskoj je trenutno zaraženo više od 30 hiljada ljudi, a preminulo je njih 3.831, što je tri puta više od broja smrtnih slučajeva u Danskoj, Norveškoj, Finskoj i na Islandu. 

https://www.nstore.rs/product/velika-majska-akcija-pretplata-na-nedeljnik-samo-6-999-dinara-poklon-dve-flase-plavog-vina/

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.