Istraživanje otkrilo: Većina medicinskih sestara u Španiji radilo bez opreme, time se može i objasniti i veliki broj zaraženih zdravstvenih radnika…

0
Foto Profimedia / ilustracija

Većina medicinskih sestara u Španiji je radila bez dovoljno zaštitne opreme tokom krize COVID-19, pokazuju podaci istraživanja španskog Koledža za medicinske sestre, preneo je CNN.

Od 11.000 anketiranih medicinskih sestara širom Španija, 74 odsto je reklo da nema maske u svojim bolničkim jedinicama, a 55 odsto je prijavilo nedostatak zaštitnih odela.

“Zdravstveni radnici nisu imali najosnovniju zaštitnu opremu od virusa, što bi moglo da objasni izuzetno veliki broj zdravstvenih radnika koji su oboleli od COVID-19”, kažu iz Koledža za medicinske sestre.

Međutim, oni veruju i da ima mnogo više slučajeva zaraze među zdravstvenim radnicim nego što to pokazuju zvanični podaci, jer istraživanje koje su uradili pokazuje da je dve trećine medicinskih sestara imalo simptome, ali nije bilo u mogućnosti da se testiraju.

Izveštaj takođe otkriva da je 5 odsto njih moralo da radi sa simptomima.

Ministarstvo zdravlja Španije u ovom izveštaju tvrdi da visoka stopa zaraze među zdravstvenim radnicima može biti pripisana različitim faktorima. Oni kažu da je početnoj fazi virusa bilo malo saznanja o tome kako se on prenosi.

Studija otkriva i da mnogi zdravstveni radnici nisu prošli sve obuke specifične za ponašanje u okolnostima COVID-19, za lečenje pacijenata i upotrebu posebne zaštitne opreme. Neke medicinske sestre rekle su i da su morale i po 14 sati da rade sa istom zaštitnom opremom.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus