“Istorija nas uči da je mart najgori srpski mesec i da, ako nešto može poći po zlu, sigurno će tako i biti, retko smo izbegli neku od velikih katastrofa…”: Biljana Srbljanović u novom Nedeljniku

0
Fotografija: Nebojša Babić

Otkako se epidemija kovida pojavila uz tragični prasak u Evropi, ja sam krenula da samoinicijativno zavodim stroge mere oko sebe. Istorija nas uči da je mart najgori srpski mesec i da, ako nešto može poći po zlu, sigurno će tako i biti, retko smo izbegli neku od velikih katastrofa. U tome nema nadnaravnih razloga, često je u pitanju samo naša neozbiljnost, ničim izazvan optimizam i nehaj, i nekakav nedostatak sagledavanja ozbiljnosti pretnji koje su nam se obično približavale, rekla je dramska spisateljica i profesorka na FDU Biljana Srbljanović u intervjuu za novi broj Nedeljnika posle uspešne bitke sa koronavirusom.

“Nakon prve konferencije za javnost povodom epidemije, tog 21. februara, i ja sam, kao i većina, bila besna na neodgovoran istup doktora Nestorovića, iz više razloga. Mi smo svi pismeni ljudi, ‘pola’ naše države živi napolju, imamo kontakte sa njima, slušamo njihove ispovesti, govorimo jezike i pratimo svetsku štampu. I sve je govorilo da je virus jeziv, nezaustavljiv, da se galopom približava našoj zemlji i da moramo toga da budemo svesni.

Meni je jasno, jasno je bilo svima, jer odrasli smo ljudi i ne treba nas umirivati šalom i komikom, kada se opasnost ove vrste približava, potrebno je što više odložiti trenutak proglašenja, da bi se stvorilo neophodno vreme za pripremu sistema i prihvatanje prvog udarca. Smisao te konferencije je trebalo da bude to – odložiti paniku, umiriti ljude, a paralelno pripremiti protokole, odrediti ustanove i timove doktora koji će biti prva linija odbrane, obezbediti novac i nesmetanu nabavku namirnica, pokušati da se izbegne ono što je u nedelji pre tog obraćanja već krenulo – pražnjenje rafova, otimačina za toalet papir, kupovina medicinske zaštite pre nego što se ona rasporedi onima kojima je najpotrebnija i slično. Sve je to svakom ozbiljnom čoveku jasno…”, rekla je Biljana Srbljanović za Nedeljnik.

CEO INTERVJU ČITAJTE U USKRŠNJEM IZDANJU NEDELJNIKA KOJE JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 16. APRILA, A DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO JE NA NSTORE.RS

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus