“Istina, epidemiju nismo sasvim zaustavili, ali smo na dobrom putu…”: U Sloveniji sve bolje, pripremaće se pokretanje turizma…

0
Foro: Profimedia

Epidemiološko stanje pandemije koronavirusa u Sloveniji je sve bolje, pa je danas najavljeno da će uskoro biti otvorene sve prodavnice, a preduzimaju se i pripreme za pokretanje turizma, javila je agencija Hina.

“Istina, epidemiju nismo sasvim zaustavili, ali smo na dobrom putu. Nakon skoro dva meseca ukida se značajan opseg dosadašnjih restrikcija za trgovinu i turizam”, rekao je na konferenciji za novinare u Ljubljani državni sekretar ministarstva privrede Simon Zajc.

Precizirao je da će od ponedeljka raditi sve prodavnice, ukjučujući i velike trgovinske centre, kao i lokali i restorani, ne samo na otvorenim nego i u zatvorenim prostorima, otvaraju se i kuhinje, a stvaraju se i pretpostavke za otvaranje turističkih objekata.

MeĐutim, ostaje i dalje da se pri pružanju usluga obezbedi beskontaktni odnos sa potrošačima i gostima ili minimalan kontakt.

U Sloveniji se od ponedeljka otvaraju i smeštajni kapaciteti za turiste i to oni objekti za smeštaj najviše 30 gostiju, dok fitnes centri, bazeni i diskoteke ostaju zatvoreni.

Zajc je danas na onlajn seminaru turističkim radnicima rekao da glavni napor Vlade ostaje otvaranje granica prema tržištima odakle je u Sloveniju dolazilo najviše gostiju.

Pošto je Evropska komisije juče donela smernice za otvaranje turizma, Slovenija će početi dijalog sa Austrijom i Nemačkom, za čije je putnike Slovenija dostupna kopnenim putem, a nada se da će se što pre u dovoljnoj meri popraviti i epidemiološka slika u Italiji, poručio je Zajc.

Slovenija i Hrvatska već vode intenzivan dijalog o uslovima za otvaranje medjusobne granice za turističke prelaske.

MeĐutim, u Sloveniji je i dalje na snazi mera sedmodnevnog karantina po ulasku u zemlju, dok je Hrvatska tu meru ukinula.

U Sloveniji je u poslednja 24 časa, uz 984 obavljena testa na koronavirus, potvrđen samo jedan novooboleli, nije bilo novih preminulih, a broj hospitalizovanih i dalje opada, saopštila je danas Vlada.

U bolnicama su još samo 32 pacijenta od kojih je sedam teže obolelih na odeljenjima intenzivne nege, a u poslednja 24 časa sedam pacijenata je otpušteno. Broj preminulih među zaraženima i dalje ostaje na 103.

Po zvaničnim podacima, aktivno zaraženih je još 46 osoba kod kojih je zaraza testiranjem potvrđena u poslednjih 14 dana, pa su u izolaciji.

Uz obavljenih više od 66.000 testiranja od početka epidemije do sada je registrovano 1.465 zaraženih koronavirusom, što je nizak procenat zaraženosti populacije. To je na nacionalnom uzorku potvrđeno i serološkim testiranjem koje je pokazalo da je “prokuženo” dva do četiri odsto stanovništva Slovenije.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus