(INFOGRAFIKA) “Uz sporadična žarišta, opada učestalost oboljevanja od koronavirusa…”: Deset gradova sa najvećim brojem novozaraženih u Srbiji

0
Foto: Profimedia

U Srbiji je juče od testiranih 5.714 osoba, na koronavirus bilo pozitivno 48. Najveći broj novozaraženih bio je u prestonici, a iza Beograda našli su se gradovi koji su prethodno označeni kao lokalna žarišta.

U Beogradu je zabeleženo 12 novih slučajeva oboljevanja od COVID-19. Posle njega, najveći broj novozaraženih registrovan je u Smederevu, 7, gde se virus proširio u nekoliko fabrika. U Vranju i Leskovcu, gde se uzročnik zarazne bolesti COVID-19 prethodnih nedelja proširio u radnim kolektivima, zabeležili su po 4 nova slučaja.

Novi Pazar je registrovao 3 nova slučaja, kao i Niš.

Novi Bečej, Zaječar, Pirot i Knjaževac imali su juče po jednog novoobolelog pacijenta.

Opada učestalost oboljevanja

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je rekla da se u Srbiji nastavlja trend pada učestalosti oboljevanja od koronavirusa uz sporadična žarišta.

Podsetila je da su se poslednjih nedelja pojavila žarišta u radnim kolektivima, ali da se reagovalo na vreme i da su prepoznati prvi slučajevi infekcije.

“Sve osobe koje su inficirane i njihovi kontakti su testirani i uspeli smo da na vreme zaustavimo dalje širenje virusa na opštu populaciju”, rekla je Kisić Tepavčević.

Naglasila je da dve trećine zaraženih u radnim kolektivima u Leskovcu, Vranju i Smederevu nisu imali simptome zaraze i da se radilo o asimptomatskim nosiocima bolesti što, kako kaže, pokazuje da je smanjena aktivnost koronavirusa u populaciji.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus