(INFOGRAFIKA) Smederevo ubedljivo ima najveći broj novozaraženih, Beograd tek sedam novih slučajeva: Deset gradova sa najvećim brojem novoobolelih

0
Foto: Profimedia

U Srbiji danas nije registrovan nijedan smrtni slučaj od posledica infekcije koronavirusom, a pozitivno na COVID-19 je još 67 osoba, od testirane 3.644 osobe u poslednja 24 časa.

Od 67 novozaraženih, najveći broj dolazi iz Smedereva, novom žarištu epidemije u Srbiji, pokazuju podaci sa sajta data.covid19.rs. U tom gradu, danas je registrovano novih 28 slučajeva zaraze i oni dolaze iz dva fabrička pogona, “Kajzen” i “Luka fud” iz Umke.

Jedno od manjih žarišta trenutno je u Zaječaru gde niko od zaraženih nema težu kliničku sliku. Danas je u tom gradu zabeleženo dva nova slučaja zaraze.

Širenje virusa u gradovima koji su označeni kao žarišta epidemije registrovano je u radnim kolektivima, najpre, u Leskovcu, a onda i u Vranju. Epidemija se u tim gradovima smanjuje, a prema današnjim podacima, u Leskovcu su zabeležena tri slučaja zaraze, u Vranju 7.

Epidemiolozi su objasnili da su zatvoreni prostori u kojima ljudi provode više sati najrizičniji, a posebno u slučaju kada se ne koristi zaštitna oprema u vidu maski i rukavica, kao i kada se ne praktikuje fizička distanca od metar i po do dva metra među zaposlenima.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus