(INFOGRAFIKA) Novo žarište u Novom Sadu i tamo je najviše novozaraženih, Beograd drugi na listi: Gde su otkriveni novi slučajevi koronavirusa u poslednja 24 časa u Srbiji

0
Fotografije: Profimedia

U poslednja 24 časa, u Srbiji su laboratorijski potvrđena 48 slučajeva zaraze koronavirusom. Najviše novozaraženih zabeleženo je u Novom Sadu, gde je žarištem epidemije označen privatni starački dom u Petrovaradinu.

Prema zvaničnim podacima sa sajta covid19.data.gov.rs, u Novom Sadu su u poslednja 24 časa zabeležena 22 slučaja infekcije koronavirusom.

Deset novih slučajeva koronavirusa pronađeni su u Beogradu.

U Nišu se zarazilo 6 osoba, a u Leskovcu dve.

Srbobran, Sremska Mitrovica, Sremski Karlovci, Kula, Žitorađa, Bečej i Šabac prijavili su po jedan novi slučaj oboljevanja od COVID-19.

Novo žarište u Novom Sadu

Iako je epidemiološka situacija u Vojvodini proteklih nedelja bila pod kontrolom i povoljna, kako su to rekli epidemiolozi, danas je u Petrovaradinu, u staračkom domu, zabeležno širenje zaraze. Dvadest dva korisnika usluga i šest zaposlenih zaraženi su koronavirusom, a njih osmoro je na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine, rekla je za RTS Maja Raljić, pokrajinska inspektorka socijalne zaštite.

“Mi smo procenili da je situacija pod kontrolom, posebno što su epidemiolozi još od sinoć preduzeli sve mere i uputsva kako da se postupa sa svim korisnicima i zaposlenima”, navela je ona.

Ona je najavila da će se testiranje korisnika i zaposlenih u staračkom domu u Petrovaradinu nastaviti i da će rezultati testiranje biti objavljeni sutra.

Maja Raljić, međutim, nije mogla da potvrdi da li je koronavirus u taj staračkim dom ušao sa nekim od zaposlenih, ali je naglasila da epidemiolozi utvrđuju sve okolnosti.

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović prethodno je izjavio da je zaražavanje u domu za stare u Petrovaradinu izolovani slučaj. Mirović je dodao da su korisnici doma za stare i zaposleni pod nadzorom lekara i da ih obezbeđuje policija.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus