“Idem na aerodrom i gledam scene kao da svet propada tog trenutka”: Duško Tošić o odlasku iz Kine nakon izbijanja pandemije

0
Foto: Profimedia

Srpski fudbaler Duško Tošić igra u Kini, a za Mozzart sport izneo je svoja iskustva u vezi sa periodom neposredno nakon izbijanja pandemije koronavirusa u toj zemlji.

Iako je virus u Kini pod kontrolom, povratak još uvek nije moguć zbog činjenice da u ovom trenutku nema letova. U međuvremenu, virus se proširio po čitavoj Evropi.

“Po završetku sezone u Kini otputovao sam mesec dana u Srbiju. Zatim sam se vratio u Gvangdžou, za vreme kineske Nove godine, poslednje nedelje januara. Znali smo za koronavirus u zemlji i bili oprezni, ali smo nakon prvog treninga morali u karantin. Trener mi je prišao i rekao: “Odlazite kući odmah, ne gubite vreme”. Sledio sam upustva“, rekao je Tošić za turski Fanatik, a prenosi Mozzart sport.

Tošić kaže da su nakon odluke kluba da suspenduje treninge na neodređeno vreme svi igrači dobili dozvole da se vrate u domovinu.

“Odmah sam pozvao svog menadžera. Već tada je sve više letova u Kini bilo otkazano. Uspeli smo da nađemo poslednji let sa Turkiš Erlajnsom. Na putu od moje kuće do arodroma video sam neverovatne slike, kao da svet propada. Ali nisam se bojao. Navijači Bešiktaša su mi dali nadimak “tenk”, a tenk se nikada ne plaši. Poslednjeg dana januara sam otputovao u Tursku, tako proveo jedan dan, pre nego što sam nastavio dalje za Srbiju”, rekao je Tošić.

Zbog širenja zaraze koronavirusa u Kini, klub je odlučio da pripreme za novu sezonu odradi u Dubajiju. Međutim, kampovi su otkazani, pošto je virus naglo počeo da se širi po celoj Evropi i delovima sveta. Ubrzo su nestale sve opcije za eventualno odrađivanje treniga sa timom.

“Kineski igrači su morali da se vrate u Kinu. Klub je i ostale igače zamolio da se vrate, ali u ovom trenutku ne možemo da ispunimo ovaj uslov, jer je saobraćaj u Evropi gotovo potpuno obustavljen. Igrači poput Grasijana Pelea, Oskara, Hulka, Taliska i Arnautovića ne mogu da se vrate u Kinu, jer takođe ne mogu da pronađu nijedan let. Tražimo rešenje i nekako se moramo vratiti. Svi još uvek imamo ugovore sa našim klubovima. Meni ugovor sa Guangdžouom R&F ističe za godinu dana”, zaključio je Tošić.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus