Hlorokin se dobro pokazao i na testovima u Americi: Još uvek nije jasno kako pomaže, a sve se više govori o “imunološkoj osnovi” upale pluća kod COVID-19

0
FILE - In this Wednesday, March 11, 2020 file photo, a technician prepares COVID-19 coronavirus patient samples for testing at a laboratory in New York's Long Island. Wide scale testing is a critical part of tracking and containing infectious diseases. But the U.S. effort has been plagued by a series of missteps, including accuracy problems with the test kits the CDC sent to other labs and bureaucratic hurdles that slowed the entrance of large, private sector labs. (AP Photo/John Minchillo)

Lek protiv malarije hidroksihloroin pomogao je da se oporavi mali broj pacijenata koji su bili blago bolesni od koronavirusa, saopštili su ove nedelje lekari u Kini.

Kašalj, groznica i upala pluća nestali su brže, a činilo se da bolest ima manje šanse da postane ozbiljna kod ljudi koji su primali hidroksihlorokin nego u uporednoj grupi kojoj nisu dali lek.

Autori izveštaja rekli su da je lek obećavajući, ali da je potrebno više istraživanja kako bi se razjasnilo kako može delovati u lečenju koronavirusa i utvrditi najbolji način za upotrebu.

“Ovo je vrlo uzbudljivo za zajednicu lekara koji pokušavaju da pronađu lek za COVID-19”, rekao je dr Vilijam Šafner, stručnjak za zarazne bolesti na Univerzitetu Vanderbilt.

Studija je bila mala i ograničena na pacijente koji su bili blago ili umereno bolesni. Kao i mnogi izveštaji o koronavirusu, objavljen je na medRkiv, mrežnom serveru za medicinske članke.

Ali ovi nalazi snažno podržavaju ranije studije koje sugerišu veoma pozitivnu ulogu leka, rekao je dr. Šafner.

Prethodni izveštaji iz Kine i Francuske da lek pomaže pacijentima, zajedno sa oduševljenim komentarima predsednika Trampa, stvorili su buku oko hidroksihlorokina i usko srodnog hlorokina, koji su decenijama stari lekovi i koji se koriste za lečenje malarije i autoimunih bolesti poput lupusa i reumatoidnog artritisa.

Rezultat povećanja potražnje doveo je do nagomilavanja i nestašice, a pacijenti koji se oslanjaju na lekove za hronične bolesti ostavljeni su u dilemi da li će imati dovoljno lekova za lečenje.

“Ako želite da lečite ljude koji su već ozbiljno bolesni, ne znamo koliko će ovo dobro funkcionisati”, rekao je. Ako lek pomaže, nije jasno kako.

Hidroksihlorokvin može povratiti preaktivan imunološki sistem, zbog čega može lečiti autoimune bolesti. A sumnja se da snažna imunološka reakcija na koronavirus igra ulogu u nekim od najoštrijih slučajeva bolesti.

“Ne znamo koji je od farmakoloških aspekata hidroksihlorokina najaktivniji, antivirusni ili imunomodulatorni deo”, rekao je dr Šafner.

„Ne znamo, ali to pojačava razmišljanje o prirodi mnogih ovih pneumonija koje vidimo, a koje izgleda imaju imunološku osnovu, za razliku od sekundarnih bakterijskih upala pluća koje toliko često viđamo kod gripa.“

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus