Gužve u Crnoj Gori: Zatvorili tržni centar na sat i po, bašte kafića pune

0
Profimedia

U Crnoj Gori je danas ukinuta većina mera uvedenih tokom pandemije i posle dva meseca ponovo rade ugostiteljski objekti i tržni centri, a ukinuta je i zabrana izlaženja napolje tokom noći.

Zbog velike gužve, podgorički tržni centar „Delta siti“ morao je biti zatvoren sat i po, dok uz pomoć osoblja i tržišne inspekcije nisu uređene kolone građana ispred ulaza, a gužve je bilo i pred drugim prodavnicama.

Na ulazu u tržne centre i prodavnice obavezna je kontrola broja posetilaca i dezinfekcija ruku, a i zaposleni i mušterije moraju nositi sanitarne maske. Na deset kvadratnih metara lokala može biti samo jedna osoba, a među ljudima mora biti bar dva metra razdaljine.

Prvog dana po ukidanju mera u baštama podgoričkih kafića tražilo se mesto više. Ulice u centru Podgorice, gde su restorani i kafei, bile su pune već od prepodneva.

Za stolom mogu da sede najviše četiri gosta, osim ako nesu iz istog domaćinstva. Udaljenost između stolova mora biti bar dva metra ili se stolovi moraju razdvojiti paravanima.

Ugostitelji su danas posluživali goste noseći zaštitne maske, a sedenje za šankom i samoposluživanje su zabranjeni.

Vlasnici ugostiteljskih objekata obavezni su da mušterijama i zaposlenima obezbede sredstva za dezinfekciju ruku i da dezinfikuju stolice i stolove posle odlaska mušterija.

Razdaljina od drugih od bar dva metra obavezna je i na kupalištima i plažama, a u hotelima, kao i u radnjama, na deset kvadratnih metara može biti samo jedna osoba.

Po najavama, jedna od posljednjih mera koje će biti ukinite su otvaranje granica i povratak dece u vrtiće. Škole neće raditi do kraja ove školske godine.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus