Gutereš o pandemiji mržnje i ksenofobije: “Kovid-19 ne mari za to ko smo, gde živimo, u šta verujemo niti bilo šta po čemu se razlikujemo”

0
Foto: Profimedia

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da pandemija koronavirusa nastavlja da stvara “cunami mržnje i ksenofobije” i apelovao na “sveopšti napor da se zaustavi govor mržnje na globalnoj ravni”.

Šef UN je rekao da se netrpeljivost prema strancima može primetiti i na internetu i na ulicama i dodao da su migranti i izbeglice tretirani kao izvor virusa a potom im je uskraćen medicinski tretman.

Gutereš je pozvao političke lidere da pokažu solidarnost prema svim ljudima i obrazovne institucije da se usredsrede na “digitalnu pismenost”.

On je takođe pozvao medije, a posebno “društvene medije”, da “uklone rasističke, mizogene i druge štetne sadržaje”, civilno društvo da pojača kontakt sa ugroženim ljudima i verske lidere da budu “model međusobnog poštovanja”.

Generalni sekretar UN je istakao da Kovid-19 “nije briga ko smo, gde živimo, u šta verujemo niti bilo šta po čemu se razlikujemo”.

Njegov globalni apel za suzbijanje govora mržnje usledio je nakon poruke od 23. aprila, kada je pandemiju nazvao “ljudskom krizom koja ubrzo postaje kriza ljudskih prava”.

Gutereš je tada upozorio da se tokom pandemije primećuju nesrazmerni efekti na odredjene zajednice, porast govora mržnje, ciljanje ranjivih grupa i rizici od preteranih bezbednosnih reakcija koje potkopavaju zdravstvenu reakciju.

(Beta-AP)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus