Granice Crne Gore i dalje zatvorene i ne zna se kad bi mogle da budu otvorene, Severna Makedonija nagoveštava otvaranje…

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Granice Crne Gore koja je jedna od četiri zemlje za koje je Srbija najavila otvaranje granica od 1. juna, i dalje su zatvorene, a za sada nema najava ni kada bi mogle biti otvorene, ni pod kojim uslovima.

Nacionalni koordinacioni tim Crne Gore je ranije saopštio da će otvaranje granica biti jedno od poslednjih popuštanja ograničenja uvedenih zbog pandemije.

“NKT upozorava crnogorske građane da ne kreću ka Crnoj Gori putničkim vozilima bez prethodne koordinacije sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima i podseća da sva lica koja uđu u Crnu Goru, bez obzira na način i mesto ulaska i ostale okolnosti, moraju provesti 14 dana u karantinu”, saopšteno je u ponedeljak.

U Crnu Goru tako mogu ući njeni državljani i stranci sa stalnim boravkom, uz posredovanje diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Pored 14 dana u karantinu važi i dodatnih 14 dana u samoizloaciji, dakle ukupno 28 dana.

Uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova u Crnu Goru se vratilo oko 17.000 ljudi.

NKT je 23. aprila dozvolio otvaranje marina Bar, Budva, Kotor, Luka Kumbor – Portonova i Tivat (gatovi Jedan i Dva), ali je obavezna samoizolacija od 28 dana članova posade koju plaća ili vlasnik plovila ili koncesionar.

Danas su otvoreni aerodromi, ali samo za male privatne avione, i samo za privatne i poslovne svrhe.

Protekla dva i po meseca u Crnoj Gori su se prvenstveno obavljali samo specijalni letovi za repatrijaciju crnogorskih ili stranih državljana, i letovi kojima su dopremani humanitarna pomoć i medicinska oprema i sredstva.

Severna Makedonija, sa kojom je Srbija najavila otvaranje granica od 1. juna, još nije donela odluku o otvaranju svojih granica, ali se taj korak nagoveštava. 

U toj zemlji i dalje je na snazi vanredno stanje zbog pandemije koronavirusa, a putovanje u inostranstvo, bez obaveznog odlaska u karantin po povratku dozvoljeno je od 12. maja, ali samo izabranim i imenovanim funkcionerima. 

Za ostale građane koji odluče da putuju u inostranstvo postoji obaveza da potpišu da se neće vraćati tri meseca.

Prošlonedeljnom odlukom vlade putnici iz stranih zemalja koji ulaze u Severnu Makedoniju po završetku “državnog karantina” više neće biti upućivani u dodatnu kućnu samoizolaciju.

Predsednik Stevo Pendarovski je 15. maja odlučio da dvomesečno vanredno stanje, koje je isticalo u subotu, produži za još dve sedmice. 

Otvaranje granica se nagoveštava, ali nema konkretnog datuma. 

Vlada i ministar zdravlja Venko Filipče žele da to pitanje i putvanje gradjana rešavaju u kordinaciji sa okolnim zemljama. Filipče je prošle sedmice, čim je dzvoljeno putvanje funkcionerima, bio u Atini i razgovarao sa grčkim ministgeom zdravlja.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus