Iz Kliničkog centra u Podgorici otpuštena su četiri pacijenta za koja je dvostrukim testiranjem potvrđeno da više nemaju koronavirus a pomoćnik direktora Institita za javno zdravlje Senad Begić je ocenio da se čak ni u Kini građani nisu tako striktno pridržavali usvojenih mera kao u Tuzima, opštini koje je u karantinu od 24. marta. 

Četiri pacijenta su na intenzivnoj klinici – tri su na respiratoru i njihovo stanje je stabilno, a jedan pacijent je ekstubiran i on je od danas bez tubusa i respiratora, rečeno je na redovnoj konferenciji za medije.

„Građanima Tuzi treba svi da se zahvalimo na upornosti i istrajnosti i činjenici da su svojim ponašanjem uspeli da ugase registrovano žarište“, rekao je Begić.

Ta opština sa 15.000 stanovnika je u potpunom karantinu. Osim Tuzi u karantinu su i 23 zgrade u Vrelima Ribničkim, naselju na periferiji Podgorice koje je naseljeno dominantno raseljenim Romima sa Kosova. 

Begić je rekao da aktuelne mere, kada su u pitanju Tuzi, neće biti naglo prekinute, jer bi to imalo „bumerang efekat“ te da treba biti obazriv i postepeno predložiti popuštanje mera.

„Ako se budemo pridržavali mera kao sada, imamo dobar razlog za optimizam i da gajimo nadu da smo oboljevanje stavili pod kontrolu. Sa sprovođenjem i pridržavanjem mera moramo nastaviti još energičnije i privrženije“, rekao je Begić.

Kako je saopšteno, ukupno je 20 zdravstvenih radnika inficirano koronavirusom. „To je šest doktora medicine i jedan doktor stomatologije, 11 medicinskih sestara, jedan farmaceut  i jedna radnica na održavanju higijene. Prati se 165 zdravstvenih radnika – 45 lekara, 114 sestara i šest radnica na održavanju higijene“, rekao je Begić.

U Crnoj Gori su do sada oboljele 274 osobe, a poslednjih dana se bileži značnajno manje oboljevanje – u poslednja 24 sata samo su dve osobe obolele od korono virisa. Do sada su u Crnoj Gori preminule tri osobe i sve one su imale hronične bolesti.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-430-od-9-do-15-aprila/

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.