“Građani će moći da uzmu sredstvo i biće im savetovano da čiste gelendere, sandučiće, prekidače…”: Počinje dezinfekcija zgrada u Beogradu

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je da će tokom dana na 18 lokacija u svim gradskim opštinama biti postavljene cisterne sa sredstvima za dezinfekciju koje građani mogu koristiti za dezinfekciju zgrada u kojima žive.

Navodeći da su tankovi sa natrijum hipohloritom već postavljeni u Zemunu, na Starom gradu, Čukarici, Novom Beogradu i Paliluli, gradonačelnik je kazao da će oni biti stalno dopunjavani kao i da će građani po proceduri koje odrede opštine, moći da uzimaju dezinfekciono sredstvo.

“Distribucija tankova se vrši prema lokacijama i broju stanovnika, a važna je i površina opštine”, kazao je Radojičić za televiziju Prva i najavio da će broj tankova biti povećan u narednom periodu.

U tankovima se nalazi rastvor natrijum hipohlorit 0,1 postotni i građani će u toku dana moći da ga uzmu u određenoj količini.

Uz to će dobijati i upustvo kako treba da se ponašaju i šta treba da dezinfikuju.

On je naveo da je suština da dezinfekcionim sredstvom budu očišćena mesta u stambenim zgrada na kojima virus može da se zadrži, poput gelendera, poštanskih sandučića i prekidača.

“Građanima će biti savetovano da ispred ulaza u zgrade postave natopljenu krpu kako bi se što je moguće manje, virus unosio u prostore u kojima žive”, naveo je gradonačelnik.

Dodao je da je to samo jedan od segmenata kako napasti virus dezinfekcijom.

“Možda je najvažniji deo instrukcija koje su dobile opštine da angažuju firme koje rade dezinsekciju i deratizaciju a koje će u ovom slučaju na profesionalan način uraditi dezinfekciju ulaza i zgrada”, kazao je Radojičić.

Najavio je i da će ekipe Zavoda za biocide, koje uskoro kreću sa aktivnostima na dezinsekciji i deratizaciji, nastaviti da rade i na dezinfekciji koju su kako je naveo, “od prvog dana vrlo intenzivno sprovodili na objektima koje je epidemiološka služba definisala kao važne”.

“Sve opštine su dobile sugestiju gde da postave tankove i kako će da organizuju distribuciju tog sredstva građanima”, rekao je Tanjugu Radojičić.

U tankovima se nalazi rastvor natrijum hipohlorit 0,1 postotni i građani će u toku dana moći da ga uzmu u određenoj količini.

Kaže da se ovih dana intenzivirano obavlja i prskanje međublokovskih prostora i ulica.

“Ceo krug počinje pranjem ruku i nošenjem zaštitnih maski i rukavica, a i pridržavanjem pravila distance. Svako u svom segmetnu treba da da svoj doprinos u borbi protiv korona virusa”, istakao je Radojičić.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus