Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je, na pitanje N1 da li je bilo propusta u procesu zbrinjavanja 42-godišnjeg stomatologa iz Novog Sada, koji je preminuo od posledica koronavirusa, odgovorio da su svu medicinsku dokumentaciju i izjave samog preminulog i kontakata prosledili nadležnima, i da, ukoliko je neko postupao protivno zakonu, postoje nadležne inspekcije da to utvrde. Rekao je i da, kada je govorio o krivičnoj prijavi koju će lično podneti, nije mislio na tog stomatologa.

Upitan o preminulom stomatologu, uz podsećanje da je prethodnih nedelja rekao da će lično podneti prijavu, jer je s pojavom simptoma nastavio da radi, Gojković je rekao da kada se dogodilo zaražavanje, da „ni u jednom trenutku nije pomenuo dotičnog stomatologa“, već „dva koja su bila hospitalizovana“.

„U tom trenutku imali smo pet stomatologa pozitivnih i devet privatnih zdravstvenih ustanova na teritoriji Vojvodine koji su imali pozitivne zaposlene“, dodao je.

„Zbog toga je izdata zabrana za dopunski rad, zbog toga jer je očigledno bilo da neki iz privatnog sektora nisu shvatili ozbiljnost situacije, uprkos apelima“, rekao je i dodao da su najodgovorniji u lancu sprečavanja zaraze upravo zdravstveni radnici, koji moraju da postupaju, kako naglašava, na najozbiljniji način.

Gojković je naveo i da nakon izrečene zabrane dopunskog rada nema registrovanog niti jednog slučaja zaraze zdravstvenih radnika u privatnim ordinacijama.

Supruga preminulog 42-godišnjeg stomatologa je ranije, u izjavi medijima, navodila da se on obratio lekarima, tražio pomoć, ali da su ga poslali na kućno lečenje, nakon čega je završio na respiratoru.

Na pitanje N1 da li je preminulom stomatologu pružena adekvatna pomoć, Gojković je rekao da ne želi da komentariše, još uvek, priču supruge preminulog, iz pijeteta prema njoj, deci, preminulom… „Svu moguću dokumentaciju, medicinsku, vezanu za zdravstveno stanje preminulog kolege smo dostavili nadležnim organima, isto kao i sve ovo što smo u okviru epidemioloških mera saznali i od njega i od njegovih kontakata“, naveo je.

„Tu se nema šta kriti, ista je situacija i sa svim ostalima – gde imamo saznanje da su postupili protivno zakonu, postoje nadležni organi, nadležne inspekcije, tu sa moje strane, nema lažne solidarnosti“, rekao je Gojković.

„Ako sam ja odgovoran, neka snosim odgovornost“, kaže.

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Komentara

 1. Vlado
  22. април 2020. 13:54

  A šta ako je i mislio na njega?! Ako je dotični kršio propise i naredbe, onda je trebao da ODGOVARA u skladu sa zakonom. Šta tu treba da se neko pravda?!

  1. Анонимни
   22. април 2020. 18:28

   Ne lupajte gluposti, koje propise i naredbe? Stomatolozima je ostavljeno na izbor da li rade ili ne, niko im nije zabranio rad.

 2. ZORAN
  22. април 2020. 22:00

  Časno je stati iza svojih grešaka da , drugi , ne bi trpeli posledice , dok čuvaš svoje pozicije. U ovoj situaciji , takav dostojanstven stav , odlikuje čoveka u pravom činu dostojanstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.