Savez za Srbiju (SzS) u Vojvodini zatražio je danas hitno smenjivanje Zorana Gojkovića, pokrajinskog sekretara za zdravstvo i jednog od rukovodilaca Kriznog štaba Vlade Srbij za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, jer je kako smatra SzS, „u uslovima vanrednog stanja i borbe protiv epidemije širio lažne informacije, iznosio klevete i kršio lekarsku etiku“.

SzS je saopštio da je pokrajinski sekretar iznosio „neosnovane optužbe na račun preminulog stomatologa Stanislava Ostojića, za koga je javno i eksplicitno tvrdio da je nastavio sa stomatološkom praksom uprkos tome što je znao da je oboleo i da je na taj način preneo zarazu na pacijente“.

„Kako se ispostavilo, Ostojić je jedan od preminulih građana Srbije od virusa COVID-19, koji nije nikog zarazio i koji je i sam, kako izgleda, bio žrtva neozbiljnog odnosa javnog zdravstva i državne vlasti prema koronavirusu u periodu začetka epidemije“, stoji u saopštenju.

Pokrajinski sekretar, član vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), piše SzS, „pretećom intonacijom je najavio da će protiv dr Ostojića lično podneti krivičnu prijavu i pokrenuti krivični postupak za koji je predviđena višegodišnja kazna, čime je izašao iz okvira nadležnosti člana Kriznog štaba, a da do danas nismo dobili odgovor šta je istina u ovom slučaju“.

Na Gojkovićevu optužbu su reagovale Ostojićeva supruga i porodica, kao i brojne kolege, sa objašnjenjem da je Stanislav Ostojić posle prvih simptoma bolesti pokušavao da se prijavi kol-centru Doma zdravlja i brojnim zdravstvenim ustanovama, ali da je bio odbijan sa obrazloženjem da je za njega dovoljna kućna nega, preneo je SzS.

Kada se njegovo stanje pogoršalo i bolest uzela maha konačno je primljen na kliniku, ali se ispostavilo da je to bilo kasno, piše u saopštenju.

„Imajući u vidu ne baš svetlu profesionalnu prošlost sekretara Gojkovića, koji je već bio optužen za krivotvorenje medicinskih izveštaja, SZS-Vojvodina traži da se sada utvrdi puna istina, odnosno da se u potpunosti ispita da li je bilo propusta zdravstvenih ustanova u slučaju zbrinjavanja stomatologa Stanislava Ostojića“, piše na kraju saopštenja vojvodjanskog ogranka SzS.

(Beta)

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.