Francuski lekari su uradili novo ispitivanje i rezultat je isti: “Hlorokin pomaže, leči i skraćuje epidemiju. I lako je dostupan…”

0
Foto: Profimedia

Sredinom marta mediji širom sveta objavljivali su priče o inicijalnoj studiji koju su sproveli francuski istraživači i koja je pokazala da kombinacija dva leka – hidroksihlorokina i acitromicina jeste vrlo efikasna u lečenju pacijenata sa COVID-19.

Studija koju je vodio poznati Didije Raul iz Marseja pokazala je da je 100 odsto pacijenata koji su primili kombinaciju dva leka – protiv malarije i antibiotika – testirani negativno i bili virološki izlečeni u roku od 6 dana od početka lečenja.

Prvo preliminarno ispitivanje obuhvatalo je ukupno 36 pacijenata sa COVID-19.

Međutim, američke zdravstvene agencije poput FDA i CDA, još uvek veoma oprezne u pogledu efikasnosti i sigurnosti ova dva leka zbog malog obima lečenih, pokrenuli su svoja klinička ispitivanja.

Danas su profesor Didije Raul i njegov tim objavili rezultate svoje nove studije.

Za razliku od prethodnog malog ispitivanja, novo istraživanje ima veću veličinu uzorka – 80 pacijenata sa COVID-19.

Cilj studije bio je pronaći efikasan tretman za izlečenje pacijenata sa COVID-19 i smanjiti trajanje prenosa virusa.

Kod 80 pacijenata koji su primali kombinaciju hidroksihlorokina i acitromicina, tim je pronašao kliničko poboljšanje kod svih pacijenata koji su zaraženi, osim kod jednog starog 86 godina, i jednog pacijenta starog 74 godine, koji su još uvek bili na odeljenju intenzivne nege.

„Za sve ostale pacijente u grupi od 80 ljudi, kombinacija hidroksihlorokina i acitromicina rezultirala je kliničkim poboljšanjem koje je izgledalo značajno u poređenju sa prirodnom evolucijom kod pacijenata sa definitivnim ishodom, kao što je opisano u literaturi. Posmatrajući 191 kinesku bolnicu, prosečno trajanje groznice je bilo 12 dana, a kašalj 19 dana kod preživelih, sa stopom smrtnosti od 28%. Korišćenjem ove kombinacije lekova ti brojevi su smanjeni”, kaže tim Didijea Raula i dodaje:

“Dakle, pored direktne terapeutske uloge, korišćenje ova dva leka može igrati ulogu u kontroli epidemije bolesti ograničavanjem trajanja prenošenja virusa, koje može trajati nekoliko nedelja, ukoliko nema specifičnog lečenja. Potvrđujemo efikasnost hidroksihlorokina povezanog sa acitromicinom u lečenju COVID-19 i njegovu potencijalnu efikasnost u ranom smanjenju zaraznosti. S obzirom na hitnu terapijsku potrebu za upravljanjem ove bolesti efikasnim i bezbednim lekovima i s obzirom na zanemarljive troškove i hidroksihlorokina i acitromicina, verujemo da bi i drugi timovi morali hitno da procene ovu terapijsku strategiju kako bi izbegli širenje bolesti i lečenje pacijenata pre nego što im se stanje pogorša”, zaključio je tim.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus