Fauci najavio kako će izmeriti realan uticaj pandemije u SAD: Testovi antitela pokazaće ko je bio zaražen koronavirusom, a da to nije ni znao…

0
Foto: Profimedia

Nacionalni zdravstveni institut zatražiće od 10.000 dobrovoljaca koji bi želeli da budu deo studije u SAD kojom bi se utvrdilo koliko je Amerikanaca bilo zaraženo koronavirusom, a da to nije znalo, preneo je CNN.

Ova studija bi trebalo da pruži informacije koje će omogućiti stvaranje boljih epidemioloških modela koji bi trebalo da omooguće što bolje razumevanje širenja bolesti COVID-19. Studija bi takođe trebalo da utvrdi na koje zajednice je najviše uticao koronavirus.

Nacionalni zdravstveni institut u SAD traži dobrovoljce starosti 18 ili više godina koji nemaju potvrđneu istoriju zaraze. Oni bi pružili odgovore na pitanja o svom zdravlju, osnovne demografske podatke i mogli bi da pošalju uzorke krvi, na prethodno definisan način, u Nacionalni institut.

“Ova studija će nam dati jasniju sliku stvarne veličine pandemije COVID-19 u SAD tako što će nam reći koliko je ljudi iz različitih zajednica bilo zaraženo, a da to nismo znali, jer su imali vrlo blage simptome bolesti ili nisu pristupili testiranju dok su bili bolesni”, rekao je imunolog Entoni Fauci.

“Ovi ključni podaci će nam pomoći da izmerimo uticaj naših napora u javnom zdravlju i usmerimo naš odgovor na COVID-19”, rekao je on.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus