Fabrici: U Beograd danas i sutra sleću dva aviona sa medicinskom opremom, EU finansirala letove

0
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da će danas i sutra u Beograd stići dva aviona sa medicinskom opremom koju je Vlada Srbija nabavila na međunarodnom tržištu.

Fabrici je danas za Prvu televiziju rekao da je Vlada Srbije nabavila medicinska sredstva, a da EU je pomogla da se ona dopremi u Srbiju. 

“EU finansira kargo letove. Prva dva leta su stigla, jedan u petak a drugi u nedelju. Imamo još dva leta koja se očekuju danas i sutra i Vlada Srbije je već uputila zahtev za finansiranjem novih 10 letova u aprilu”, rekao je Fabrici.

On je istakao da EU 16. marta dobila zvaničan zahtev Srbije za pomoć i da je Unija već 20. marta izdvojili 7,2 miliona evra za finansiranje opreme”.

Pored toga EU je pokrenula inicijativu zajedničke nabavke i pozvala Vladu Srbije, kao i druge zemlje u regionu, da budu deo tog mehanizma.

“Zajednička nabavka nam omogućava da imamo bolju cenu, jer umesto da se svi takmiče međusobno i da privatne kompanije kupuju opremu i preprodaju je, kroz zajedničku nabavku Evropska Komisija vodi postupak i imperativ je da se postigne bolja cena i bolji kvalitet. Prva procedura nabavke je zaključena 27. marta. Komisija razmatra ponude i vrlo brzo ćemo objaviti dodeliti prve ugovore”, rekao je Fabrici. 

On je naveo da je EU zajedno sa Srbijom i uz Srbiju ne samo u ovom teškom trenutku, već i da tradicionalna pomoć Unije daje dobre rezultate.

“U prethodne dve decenije EU je ili dala ili pozajmila Srbiji 250 miliona evra samo u sektoru zdravstva. Izgrađeno je i renovirano više od 20 bolnica u Srbiji zahvaljujući ovim sredstvima”, naveo je Fabrici.

Upitan da prokomentariše tvrdnje Karla Bilta da je u Srbiji mnogo više pažnje posvećeno kineskoj pomoći, Fabrici je rekao da se treba koncentrisati na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle jučerašnjeg razgovora sa komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheijem, koji je zahvalio EU na pomoći od 15 miliona evra za hitnu pomoć, 21 milion evra kao kratkoročnu pomoć i još  50 miliona na duži rok. 

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus