“Očekujemo brz i odlučan odgovor…”: EU zabrinuta zbog objavljivanja ličnih podataka inficiranih koronavirusom u Crnoj Gori

0
Foto: Profimedia

Evropska unija zabrinuta je zbog nedavnog objavljivanja poverljivih podataka o pacijentima inficiranim koronavirusom u Crnoj Gori, saopšteno je iz Evropske komisije.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez saopštila je za RTCG da očekuju brzu i efikasnu istragu tužilaštva.

“Sa velikom zabrinutošću smo primetili kršenje poverljivosti ličnih podataka osoba inficiranih COVID-19. Očekujemo brz i odlučan odgovor crnogorskih vlasti. Početni korak koje je tužilaštvo preduzelo mora se efikasno nastaviti”, saopštila je Pisonero Hernandez.

Službeniku Doma zdravlja Podgorica M.R. koji je uhapšen je zbog sumnje da je objavio spisak podataka obolelih od koronavirusa u Podgorici, određen je pritvor do 30 dana.

Službenik IT sektora Doma zdravlja Podgorica uhapšen je pod sumnjom da je, kao službeno lice zaduženo da podatke o obolelima od koronavirusa unese u internu evidenciju izabranih lekara za odrasle, spisak obolelih prosledio kolegama koji nisu ovlašćeni da raspolažu tim podacima.

Spisak 67 obolelih sa imenima i matičnim brojevima je objavljen na društvenim mrežama, a tim povodom su oštro reagovale nevladine organizaciije ali i Vlada Crne Gore koja je tražila hitnu istragu.

Komentarišući privođenja povodom objavljivanja netačnih informacija, i da li je to najbolji način suzbijanja širenja panike među gradjanima, iz EU pozivaju na balans i proporcionalan odgovor.

“EU poziva crnogorske vlasti da nađu pravi balans između poštovanja slobode izražavanja i proporcinalno postupaju kada pokušavaju da izbegnu širenje panike i lažnih vesti u ovim teškim trenucima. Sloboda izražavanja je fundamentalna vrednost EU i krucijalni element procesa pristupanja Crne Gore EU”, saopštila je ona.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus