“Epidemija se polako smiruje. Bićemo spremni i za mogući drugi talas zaraze na jesen…”

0
(BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/MO)

U Vojnomedicinskom centru Karaburma u Beogradu danas je otvorena nova privremena bolnica namenjena lečenju obolelih od koronavirusa koja može da primi 60 pacijenata.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je prilikom njenog otvaranja da se prema poslednjim podacima epidemija koronavirusa u Srbiji smiruje ali da se Srbija osposobljava da sama proizvede sve što je potrebno za eventualni novi talas zaraze na jesen.

“Od ponedeljka ćemo proizvoditi 200 hiljada hirurških maski dnevno i guraćemo ih u magacine za sledeću priliku, nadam se da nas neće iznenaditi nešto, jer rezultati testova koje sam dobio jutros kažu da se polako epidemija smiruje i na to je veliki uticaj imala trodnevna zabrana kretanja”, rekao je Vučić.

Dodao je da je danas otvorena nova privremena Kovid bolnica napravljena da traje narednih 30 godina, da “predivno izgleda i ima jednu od najvećih šok soba na balkanu i 60 kreveta”, a posebno je zahvalio firmi “Termomont” koja je donirala materijal i izvela gradjevinske radove za samo 12 dana.

On je istakao da je Srbije sve spremnija, da ostaje još samo početak proizvodnje zaštitinih rukavica, i da će se požuriti sa završetkom izgradnje kliničkih centara.

Predsednik Srbije čestitao je Dan Vojske Srbije i rekao da je vojska u borbi protiv pandemije pokazala “ogromnu energiju i ljubav prema otadžbini”.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus