Vlada Severne Makedonije odlučila je danas da predsednik države,  premijer i svi drugi izabrani i imenovani funkcioneri u aprilu i maju prime minimalnu platu od 14.500 denara (234 evra).

To je, kako je saopšteno, jedna od 17 mera drugog paketa ekonomskih mera za borbu protiv krize  izazvane pandemijom koronavirusa koji je donet da bi se sašuvalo što je moguće više radnih mesta građana i da bi se pomoglo privredi.

Smanjenje plate na „minimalac“ se ne odnosi na administraciju i imenovana lica u zdravstvu, već su tom merom obuhvaćeni predsednici države, parlamenta i vlade, zamenici ministara, državni sekretari, direktori državnih institucija, poslanici, gradonačelnici, dok predsednici i članovi upravnih i nadzornih odbora javnih instutucija neće primati nadoknadu za vreme trajanja krize.

Jedna od mera je da država u aprilu i maju, uz određene uslove,  finasijski podrži kompanije koje su upale u krizu zbog epidemije koronavirusa do visine minimalne plate po radniku mesečno, srazmerno ostvarenim efektivnim satima provedenim na poslu.

„Ovom merom se podržava likivdnost poslodavaca u privatnom sektoru, odnosno smanjuju se njihovi troškovi za plate u funkciji zaštite radnih mesta radnika u uslovima krize“”, navodi se u saopštenju.

Među merama koje je danas usvojila Vlada Severne Makedonije je i da za april i maj obezbedi minimalne plate od 14.500 denara za „sve sportske radnike zaposlene u sportskim udruženjima“ i za „141-og slobodnog umetnika“, kojima će Ministarstvo kulture obezbediti i doprinose.    

Makedonskim kompanijama je obezbeđena beskamatna kreditna linija od novih osam miliona evra, pored ranije odobrenih 5,7 miliona evra, a te nove kredite će moći da uzmu mikro, mala i srednja preduzeća.

Razvojna banka Severne Makdonije će, navodi se, preko komercijalnih banaka plasirati 50 miliona evra povoljnih kredita za zaštitu likvidnosti kompanija.

(Beta)

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.