Britanski premijer Boris Džonson naredio je večeras zatvaranje većine maloprodajnih objekata i zabranio okupljanje više od dve osobe što je njegov novi, jači odgovorukako bi usporilo širenje novog korona virusa.

Džonson je večeras poručio stanovništvu da „ostane kod kuće“ osim nekoliko izuzetaka i naredio da se prodavnice koje ne prodaju osnovnu robu zatvore čime je pojačao ograničenja koja je ranije uvela Vlada zbog pandemije. 

U govoru iz rezidencije premijera u Dauning Stritu 10, Džonson je rekao da je ključno da se spreči širenje virusa među domaćinstvima i da će policija biti ovlašćena da rasteruje okupljanje više od dve osobe napolju tokom, kako je on to nazvao, „nacionalne vanredne situacije“.

„Britanskom narodu moram dati vrlo jednostavna uputstva“, rekao je premijer: „Morate ostati kod kuće“.

Pod tim merama, najdrakonskijim koje je britanska država ikad nametnula u mirnodopsko vreme, gradjanima je dozvoljeno da napuste dom samo za „veoma ograničene potrebe“ da bi se olakšao pritisak na Nacionalnu zdravstvenu službu, rekao je Džonson.

To obuhvata kupovinu osnovnih potrepština „što je redje moguće“, jednu vrstu vežbanja dnevno koje svako se može da obavi sam ili s članovima domaćinstva, zdravstvene potrebe ili odlazak na posao koji se ne može obavljati od kuće ili je „apsolutno neophodan“.

„To je sve – to su jedini razlozi zbog kojih bi trebalo da napustite svoj dom“, rekao je on. „Da bismo osigurali pridržavanje vladinog uputstva da ostanete kod kuće, odmah ćemo zatvoriti sve prodavnice koje prodaju nebitnu robu, uključujući prodavnice odeće i elektronike i druge objekte, uključujući biblioteke, igrališta i teretane na otvorenom, kao i verska mesta“.

Džonson je rekao da će policija imati ovlašćenje da sprovodi nova ograničenja, uključujući novčane kazne i raspuštanje skupova.

Takođe će biti obustavljeni društveni skupovi, uključujući venčanja, krštenja i druge ceremonije. Sahrane su izuzete.

Parkovi će takođe ostati otvoreni za vežbanje, ali bez okupljanja posetilaca.

Džonson se našao pod sve jačim pritiskom da uvede strože mere kao odgovor na pandemiju virusa pošto su mnogi tokom vikendom bili napolju i nisu poštovali preporuke Vlade o medjusobnoj udaljenosti.

Velika Britanija je danas imala deseti najveći broj slučajeva zaraženih na svetu, 5.903, i šesti najveći broj umrlih, od ponedeljka, pokazali su podaci Univerziteta Džon Hopkins. Podaci britanske vlade pokazali su da su još 54 čoveka umrla od virusa od nedelje, čime je ukupno u toj zemlji porastao na 335.

Dok je prošle nedelje naredila zatvaranje barova i restorana, Vlada je neprestano apelovala da ljudi izlaze samo iz suštinskih razloga, poput kupovine hrane ili vežbanja, štp je naizgled ponudilo mogućnosti gradjanima nenaviknutim na zatvaranje po kučama.

„Put napred je težak, istina je da će mnogi životi nažalost biti izgubljeni“, rekao je Džonson. „Ali istina je i da jee put napred jasan… Zato vas u ovo vreme nacionalne vanredne situacije pozivam da ostanete kod kuće, zaštitite naš zdraavstveni sistem i spasite živote“, poručio je premijer.

(Beta)

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.