Dve osobe iz Kalifornije preminule tri nedelje pre prve potvrđene smrti usled koronavirusa u SAD i to može da promeni praćenje zaraze…

0
Beta - AP Photo/Jeff Chiu, File

Dve osobe iz Kalifornije preminue su od COVID-19 početkom i sredinom februara, što je skoro tri nedelje pre prve potvrđene smrti uzrokovane zarazom koronavirusom u SAD, pokazali su novi rezultati obdukcije.

Oni se sada vode kao prvi smrtni slučajevi od koronavirusa u toj zemlji, a tamošnji zdravstveni zvaničnici navode da ovo potpuno može promeniti praćenje zaraze u SAD, piše CNN.

Te dve osobe preminule su 6. i 17. februara u Santa Klari, Kalifornija.

Osoba za koju se ranije smatralo da je prvi smrtni slučaj od koronavirusa u SAD, preminula je 29. februara u Kirklendu, Vašington. Dve osobe iz Kalifornije nisu putovale u Kinu niti bilo gde drugo gde bi bili izloženi virusu, te se pretpostavlja da su virus dobili u okviru svoje zajednice, rekla je za Njujork tajms šefica zdravstvene okružne službe, Sara Kodi.

“Ovo je vrlo značajano otkriće. Neko ko je umro 6. februara, verovatno se zarazio početkom ili sredinom januara. Potrebno je da prođe najmanje dve do tri nedelje od trenutka kada se neko zarazi do trenutka kada od virusa umre”, rekao je za CNN doktor Ašiš K. Jha, direktor Instituta “Harvard Global Health”.

Dodao je da je takođe jako značajna informacija da nisu putovali.

“To znači da se virus u Kaliforniji širio zajednicom sredinom januara, ako ne i ranije”, rekao je Jha i dodao da je sada potrebno da se naučnici vrate unazad i pokušaju da utvrde kada se zaista koronavirus pojavio u SAD.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus