“DS je htela u Skupštinu, ali zarad jedinstva smo se usaglasili sa ostatkom opozicije. Bitno da je jedan glas kritike…”: Lutovac o prvoj sednici od uvođenja vanrednog stanja

0
BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS

Prvobitna odluka Demokratske stranke o tome da li treba prisustvovati sednici Narodne skupštine, zakazanoj povodom uvođenja vanrednog stanja i odluka Vlade, bila je da se donese saglasna odluka sa kojom bi se složile sve opozicione stranke u bojkotu, rekao je za N1 predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

On je, međutim, dodao da je za DS prioritet bio da se postigne saglasnost, iako je bilo argumenata za i protiv pristustva sednici.

Lutovac kaže da je DS bila spremna da nezadovoljstvo donetim odlukama pokaže i u skupštinskoj sali, ali da su se vodili ne samo užim stranačkim interesom, već interesom građana. Prioritet za DS bio je da se postigne saglasnost, iako je bilo argumenata za i protiv pristustva sednici, dodaje Lutovac.

Kako objašnjava, teže je bilo komunicirati sa građanima da ulazak u skupštinsku salu ne znači i prekid bojkota, niti povratak u parlament, već protivljenje načinu donošenja odluka.

“Iako bi ulazak u salu takođe značio protivljenje načinu ponašanja Vlade i predsednika i način da se saopšti naš stav, bili smo spremni da se usaglasimo sa ostatkom opozicije, zarad jedinstva. Saopštavanje stava unutra ili spolja, bitno je da je to jedan glas kritike”, kaže Lutovac.

Na pitanje zašto je odlučeno da se primedbe o načinu uvođenja vanrednog stanja, sednici parlamenta i preventivnim merama koje su mogle biti sprovedene i ranije iznesu van sale, a ne direktno predsednici Vlade Ani Brnabić i predsednici skupštine Maji Gojković, Lutovac odgovara da “su svi građani Srbije videli kako izgleda kada se postavljaju pitanja u sali”.

“Ana Brnabić, Maja Gojković i ostali su eksponenti čoveka kojeg danas nema. Mi postavljamo pitanja tom čoveku koji je uveo vanredno stanje, koji se nije pridržavao mera. U najmanje tri slučaja morao je da ode u izolaciju, a on to nije uradio. Zašto je on morao da promoviše sve ono što je doneto kao mera, a podsetiću vas – za 44 dana vanrednog stanja, donete su 44 uredbe, pri tome neke menjane po pet, deset i više puta”, ističe Lutovac.

Dodaje da zbog toga građani više nisu znali šta je na snazi i da je tako uhapšena studentkinja Jovana Popović koja je došla iz Crne Gore i nije znala koja je mera na snazi, šta treba da radi, a uhapšena je, smatra, samo zato što je opoziciono orijentisana.

“Veoma je važno što je opozicija jedinstvena i što je nastupila jedinstveno, što ima jedinstvene poruke neslaganja sa onim što se radi”, istakao je Lutovac.

Na pitanje gde poruke opozicije sada mogu da se čuju, kada se ne čuju u skupštinskoj sali, lider DS odgovara da je to pitanje profesionalizma medija.

“Mogu da se čuju i na drugim medijima, svi koji su došli na zasedanje skupštine imaju mogućnost i pravo, ako su profesionalci, pitaće i opoziciju koja je u holu o svemu tome, a ne samo one koji sprovode volju jednog čoveka”, odgovara Lutovac.

On kaže i da će osporavanje vanrednog stanja i pojedinih uredbi biti formalizovano u ustavne i zakonske inicijative i ističe kao bitno to što se Ustavni sud Srbije nije oglasio dok, na primer, Ustavni sud BIH jeste.

“Mi kao opozicija jasno i nedvosmisleno ukazujemo protivljenje načinu vođenja sednice parlamenta koju je zakazala Vlada, umesto da parlament kontorliše vladu. Jedan čovek određuje kako će se voditi sednica. Mi treba da kažemo ne takvom parlamentu, da se borimo za parlament, za instituciju parlamentarizma. Mi smo u vanrednom stanju već osam godina, a ovo vanredno stanje pokazuje do kraja suštinu ovog režima”, naglašava Lutovac.

Na pitanje o protestu opozicije, zakazanom u četvrtak 30. aprila ispred Skupštine Srbije, Zoran Lutovac kaže da u normalnim demokratskim državama svaka odgovorna vlast tretira opoziciju kao deo sistema.

“Da imamo demokratski uređenu državu, opozicija bi tako bila tretirana. Umesto toga ovde se opozicija tretira kao neprijatelj. Opozicija nije neprijatelj, davala je niz predloga i mera koje bi zaštitile pojedine kategorije ljudi tokom vanrednog stanja. Mi kao opozicija i građani imamo pravo da izrazimo nezadovoljstvo uzurpacijom ljudskih prava”, kaže prvi čovek DS-a.

Upitan zašto je protest opozicije zakazan u 18 časova kada na snagu stupa policijski čas i da li je to vrsta građanske neposlušnosti, Lutovac kaže da je to način pokazivanja nezadovoljstva kršenjem ljudskih prava, kršenjem Ustava i pokazivanje da se tome treba stati na put.

Opozicija je, dodaje, bila protiv toga da se pozovu građani na taj protest, već za to da se pozovu samo oni koji su deo političkog sistema, koji su odgovorni za sve što se dešava u političkom životu, te da su želeli da pozovu poslanike i stranačke funkcionere da se pojave i iskažu nezadovoljstvo krešenjem ustava i ljudskih prava.

Politička priča i priča o okolnostima delovanja i angažovanja opozicionih stranaka, pa i DS-a u promenjenim okolnostima je, kaže Lutovac, priča za vreme kada se kao društvo izborimo da se poštuje Ustav i da se izađe iz vanrednog stanja.

“Mi se bavimo prioritetom svih građana, da izađemo iz vanrednog stanja i da zaštitimo Ustav i parlamentarni sistem Srbije. Ostala pitanja bi zašla u politizaciju, a mi kao odgvorni ljudi, uzimamo u obzir ovo vanredno stanje”, zaključuje Lutovac.  

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus