“Država će platiti minimalac za tri meseca svakom frizeru, pekaru, obućaru…”: Vučić najavio ekonomske mere

1
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras gostujući na TV Prva neke od ekonomskih mera koje će detaljnije predstaviti u utorak.

“Svi preduzetnici, mikro i mala preduzeća, za tri meseca, makar kriza oko korone i ne trajala tri meseca, platićemo minimalac”, najavio je Vučić.

“Svakom frizeru, obućaru, pekaru, svima zaposlenima u njihovom preduzeću platićemo minimalac. Frizer sada ne može da zaradi, ali će imati da plati minimalac i sebi i svom zaposlenom. Želimo da pomognemo preduzetnicima da prežive, ali na to će moći da računaju samo oni koji nisu otpustili više od 10 odsto radnika”, rekao je on.

“Nisam dao da se povećaju plate do maksimuma. I EU i MMF su rekli da se zaboravi na deficit i javni dug, ali mi i o tome vodimo računa. Jedna vrsta finansiranja su unutrašnje budžetske rezerve, a njih ranije nisam hteo da dam. Hteo sam da dalje spuštamo granicu javnog duga. Da nije došlo do korone, te pare bi služile za više infrastrukturnih projekata”, kazao je Vučić.

On je rekao da će mere u vezi sa ekonomijom predstaviti u utorak, ali je deo spomenuo i večeras.

“U istoriji će ostati zapisano da smo od 2014. godine od bankrotstva, došli smo do apsolutnog lidera na Balkanu. Šta je suština mera? Mi imamo pare, više para nego drugi jer nisam hteo da povećam plate do maksimuma jer nisam hteo da se dodvoravam ljudima. Imamo tri načina finansiranja u budućnosti: jedno su unutrašnje budžetske rezerve, zatim zaduživanje na domaćem tržištu hartija od vrednosti, treće je na međunarodnom tržištu”, rekao je Vučić dodajući da će gledati da javni dug nijednog trenutka ne pređe 60 odsto.

On je govorio i o merama za velika i srednja preduzeća.

“Tu su i korporejt ili kompanijske obveznice, za velika i srednja preduzeća, to je još nešto što ćemo da radimo. Šta to znači? Matijević dođe kod nas i kaže da hoće da dodatno proizvode, da im je potrebno 50 miliona evra, ali da vi kupite naše kompanijske obveznice. Dodatno ćemo da osnažimo stubove našeg sistema, Telekom, EPS… U ovom paketu o kom mi govorimo, radi se o sumi od više od 5 milijardi novca za privredu. Želimo i povrtarima da pomognemo, sledi i dodatna podrška i hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Hrvatska već kaže da će ići na smanjene plata u javnom sektoru, isto je i u BiH. Ja sam strog i težak čovek, ali nećemo da smanjujemo plate. Imamo višak jer smo bolje vodili javne finansije i nismo se napregli do kraja. Imali smo najveću stopu rasta i najveće snižavanje rasta u regionu. Srbi ne mogu da veruju da je Srbija ekonomski uspešna. Mi ćemo imati problema, ali ćemo imati manje problema nego drugi, lakše ćemo ih prevazići jer imamo punu stabilnost javnih finansija. Imamo dovoljno i deviznih rezervi. Sećate se da ste mi se smejali kada sam rekao da ćemo kupovati zlato? Imamo u Bernu, tako da možemo sada to zlato u pare da pretvorimo. Zlato je sada najbolje, pa bakar, nafta ne postoji. Nadam se da će se NIS držati dobro, bez obzira na sve što se dešava”, rekao je Vučić, a preneo Blic.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Lepo je hrabriti gradjane,jer nas,cinjenica,cekaju losa i luda vremena,kao skoro najzaostaliju zemlju Evrope.Ipak bi bilo dobro da neko od strucnjaka za ove oblasti proveri ovo (samo)hvalisanje. Kada sam poslednji put proveravao procente kojima su se hvalili ,nesto se bas i nije poklapalo (sto bi reko narod-lagali su)

Comments are closed.