Dr Tiodorović: Trebalo bi da menjamo strategiju, nemoguće je da se svi testiraju. Svako ko se pojavi za nas je pozitivan, dok se ne utvrdi suprotno…

0
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Branislav Tiodorović izjavio je da je uzrok porasta brija novoobolelih u Srbije nepoštovanje osnovnih mera, kao što su nošenje maski, pranje ruku i držanje distance.

“To nije trebalo da prestane. Očigledno je da posebno mladi to ne sprovode. Onda smo imali situaciju kao što je bio derbi, ali ne samo ta, već su tu bila i druga okupljanja, gde se te mere nisu poštovale”, rekao je Tiodorović za TV Prva, a preneo je B92.

“Trebalo bi da razmišljamo da li da promenimo taktiku i strategiju u borbi protiv koronavirusa, jer je nemoguće da se svi testiraju. To nije moguće nigde u svetu. Mislim da ovu bolest treba tretirati kao svaki drugi virus. Svako ko se pojavi za nas je pozitivan dok se ne utvrdi suprotno”, istakao je on.

Doktor Tiodorović naglašava da treba poštovati postojeće mere i nije za uvođenje policijskog časa sada, “odnosno da silom argumenata utičemo na ljude da se tako i ponašaju i tako ćemo uspeti da smanjimo prenošenje, a pogotovo u letnje, toplo vreme, kada se virus slabo prenosi”.

“Ovo sada vreme, vlaga, kiša, ono pogoduje virusu. Virus je tu, prisutan je, pandemija nije prošla. Moramo biti svesni da je veliki broj mladih ljudi nosilac virusa, a oni nisu u opasnosti, nemaju uglavnom simptome. Ali hronični bolesnici i starije osobe jesu”, dodao je on i poručio: “Ako hoćete normalno da živite, morate da čuvate zdravlje, i zato držite se mera.”

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus