Dr Tiodorović: Počela je da se razvija plima oboljevanja koja je kasnila nedelju dana, virus na jugoistoku Srbije nije aktivniji…

0
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović izjavio je za RTS da je krizna situacija u Nišu nastala pre svega zbog problema u Gerontološkom centru.

“To znači da je to u potpunosti poremetilo situaciju i da smo se našli u drugačijoj situaciji nego do tada. Pre toga smo mislili da smo u povoljnijoj situaicji jer je broj pacijenata u kliničkom centru i na respiratorima bio manji. Imali smo naznaku povoljnije situaicije”, rekao je Tiodorović za RTS.

Formiran je Štab za upravljanje krizom u Nišavskom i Topličkom okrugu, a Tidorović je istakao da je on sastavljen od najupućenijih osoba na čelu sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem. U štabu su epidemiolozi, infektolozi predstavnici različitih službi.

Tiodorović ističe da je zadatak štaba da pruži ocenu i predloži hitne mere za sprečavanje epidemije u tom delu Srbije.

Kada je reč o stanju zaraženih u Gerontološkom centru, rekao je da su oni prebačeni u Kliniki centar još istog dana i da imaju uglavnom lakše kliničke slike. Međutim, navodi da je pre toga troje pacijenata preminulo, dodajući da je reč o veoma teškim hroničnim bolesnicima.

Istakao je da i u jednom privatnom staračkom domu ima 30 pozitivnih pacijenata i tri radnika. Oni su prebačeni u Klinički centar ili je njihovo prebacivanje u toku.

Tiodorović napominje da su najveći problem objekti za smeštaj i boravak lica sa posebnim potrebama i da to zahteva posebnu pažnju.

Kaže i da virus na jugoistoku Srbije nije aktivniji nego u ostalim delovima, već je poleča da se razvija plima oboljevanja koja je kasnila nedelju dana.

Navodi da je stari deo Kliničkog centra skoro potpuno pun i da je 14 ljudi na respiratorima. U novi deo Kliničkog centra je smeteno 212 pacijenata. Na raspolaganju je još 460 postelja, a tu je i bolnica u Leskovcu sa 200 postelja.

Govoreći o medicinskim kadrovima, Tiodorović je rekao da će potrebe biti podmirene zahvaljujući uključivanju kolega iz okolnih gradova i pomoći iz Beograda.

Naveo je da je poruka celog strunog tima i kriznog štaba kada je reč o proslavi Vaskrsa jasna.

“Da proslavimo Vaskrs onako kako treba, sa porodicama, u svojim uslovima ali bez bliskih kontakata, šetanja. Da ne dovodimo u rizik sebe i druge. Ostanimo kod kuće”, rekao je Tiodorović.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus