Dr Tiodorović: Naša pretpostavka je da je broj onih koji su imali virus bez simptoma deset puta veći od broja registrovanih…

0
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović izjavio je za Blic da bi testiranje na antitela na koronavirus u Srbiji trebalo da počne u maju i da su stručne pretpostavke da je broj onih koji su imali virus bez simptoma deset puta veći od broja registrovanih.

“Testiranje bi trebalo da počne u maju. To su serološka istraživanja, kada se sa cele države uzima određeni broj ljudi. To je takozvana studija preseka koja ima za cilj da metodom slučajnog uzorka, na osnovu analize krvi, utvrdi da li je neko imao virus. Testiraće se i oni koji su bolovali, kao i oni koji su bili bez simptoma, dakle sasvim slučajan uzorak koji će nam dati jasnu sliku da li smo dostigli broj dovoljan za kolektivni imunitet, a to je od 60 do 70 odsto. Naša pretpostavka je da je broj onih koji su imali virus bez simptoma deset puta veći od broja registrovanih, a ovim testovima ćemo utvrditi tačan broj”, rekao je dr Tiodorović.

Kako objašnjava, studija je već u pripremi, utvrđuju se metode, postupak, a s obzirom na to da je u pitanju težak posao, treba biti precizan i saglasan kako i kada se kreće s uzorkovanjem.

“To je ogroman posao, moramo imati spremnost i u populaciji, i podršku lekara koji će biti umreženi, laboratorija mora da radi besprekorno, i da se na kraju sve slije u jednu bazu. Od polovine maja, pa i juna, trebalo bi uveliko da se radi. Nakon što se prikupe uzorci, ide unos podataka, nakon toga analiza, e tek onda možemo očekivati verodostojan presek. Ja očekujem da pred kraj leta, dakle pre jeseni, to jasno znamo, a možda i ranije, videćemo”, rekao je epidemiolog Tiodorović.

Prema stručnim prognozama, moguće je da ćemo se s dolaskom zime suočiti s novim talasom virusa. Branislav Tiodorović objašnjava da drugi talas virusa zavisi isključivo od nas samih.

“Svi mi zajedno, zdravstveni sistem, državni sistem, naša populacija, svi smo prošli kroz jednu ozbiljnu vežbu u sudaru s prvim talasom, a ja očekujem da ćemo za drugi talas biti mnogo spremniji i da znamo šta treba da radimo. Može čak da se desi i da ga ne bude ako se budemo pridržavali mera. Svi oni koji su počeli da rade, jer privreda mora da funkcioniše, moraju poštovati sve propisane mere, dezinfekciju prostora, nošenje maski i rukavica, kako pružaoci usluga, tako i korisnici. Nema okupljanja. Ako ste na otvorenom, u prirodi, sami, normalno da vam ne treba maska, ali ako ste sa nekim u društvu, obavezno stavite masku. U ovoj situaciji, najvažnije je da masku ima onaj ko je nosilac virusa, a budući da neko može nositi virus bez simptoma, zamislite koliko je onda važno da taj čovek ima masku – rekao je dr Tiodorović za Blic.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus