Dr Tiodorović: “Krajem ove nedelje se očekuje jedan talas obolelih, a nažalost i umrlih od koronavirusa…”

0
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Član kriznog štaba Vlade Srbije epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da se krajem ove nedelje očekuje “jedan talas obolelih, a nažalost i umrlih od koronavirusa”.

“Svesni smo toga da naredne dve nedelje treba dobro izdržati, da stignemo do Vaskrsa, kada očekujemo jedan pad, ne značajan, ali blagi i da iz aprila izađemo sa boljom situacijom”, istakao je Tiodorović prilikom obilaska hale “Čair”.

Niški “Čair”, koji je proteklih dana pretvoren u privremenu bolnicu za smeštaj obolelih od koronavirusa sa lakšom kliničkom slikom su obišli i ministar odbrane Aleksandar Vulin, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i rukovodstvo Kliničkog centra Niš.

Vulin je rekao da je u “Čairu” spremno 256 postelja i dodao da je sve maksimalno komforno, “u meri koliko je to moguće”.

“Obezbeđene su prostorije, ne samo za spavanje, već i za svakodnevne aktivnosti i ishranu, i ono što je najvažnije, obezbeđen je dovoljan broj lekara i sestara, kao i dobra i, koliko god da je potrebna zdravstvena i medicinska zaštita”, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, u Nišu je trenutno spremno još 280 postelja u drugim halama za ove namene, ukoliko bude potrebno, u skladu sa procenom Kriznog štaba, Vojska Srbije biće spremna obezbedi smeštajne kapacitete i u dodatnim objektima.

Pomoćnik generalnog direktora Kliničkog centra Niš Goran Stanojević potvrdio je da je ta institucija po nalogu Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja preuzela zdravstveni nadzor, odnosno medicinsku zaštitu pacijenata koji će biti tretirani u Sanitetskom centru u hali Čair”.

“Organizacija osoblja, lekara, sestara i higijeničara već je obavljena, tako da spremni očekujemo prve pacijente za tretman. Kada će to biti zavisi od situacije”, rekao je Stanojević.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da je sve ono što je taj grad trebalo da uradi ispunjeno u roku.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?