Dr Stevanović: Ulazimo u završnu fazu epidemije, ali kada će se završiti, trebaće još vremena…

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović smatra da se situacija sa novim virusom smiruje, ali da i dalje nema mesta prevelikom opuštanju, preneo je N1.

Epidemija jenjava od onog trenutka kad smo izašli iz vrha novoobolelih, kaže Stevanović. Praktično se uvodimo u završnu fazu epidemije, ali kada će se tačno završiti – trebaće još vremena, dodaje.

“Da li će se infekcija vratiti na jesen – SZO to očekuje i predviđa kao mogućnost, ono što je obaveza našeg zdravstvenog sistrema, koji se dosta dobro nosio sa ovim prvim udarom, jeste da se pripremimo kao da će se vratiti i da se pripremimo kao da će biti istog ovakvog intenziteta, a da li će se to desiti, ostaje da vidimo”, rekao je doktor.

O tom virusu ne znamo dovoljno dobro i o samoj bolesti i o samoj epidemiologiji, tako da bismo mogli stopostotno da preciziramo takav razvoj događaja, naveo je.

Da biste takav virus upoznali, kaže, potrebne su praktično godine ako ne decenije. Tek onda možete reći da znate sve i da znate varijatete, tek smo na počeku u naučno-istraživačkom delu posla, znamo mnogo više nego što smo znali na samom početku, znamo izuzetno dobro kako da ga kontrolišemo, ali da dajemo prognoze na višemesčnom ili godišnjem nivou – moramo biti vrlo oprezni, rekao je doktor.

Dodaje da se epidemiološka situacija u zemlji smiruje, uz pojavu pojedinačnih žarišta, tamo gde se malkice popusti sa pridržavanjem mera. Kaže da Infektivna klinika KCS sada ulazi u drugi fazu zbrinjavanja epidemije, jer se pojedine kovid bolnice bolnice “gase”, kao i kovid centri, i da preuzimaju pacijente kojima je potrebna dalja nega.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus