Dr Stevanović: Rizik od infekcije povećaće se s cirkulacijom stanovništva, naročito s velikim kretanjima između kontinenata i država, zato te mere treba poslednje relaksirati…

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu imunolog Goran Stevanović izjavio je da koronavirus neće u maju ili junu jednostavno da nestane, već će se verovatno zadržati mnogo duže, tako da građani moraju da nastave da poštuju propisane mere.

“Rizik će se povećavati s ponovnom cirkulacijom stanovnika, a naročit rizik su velika kretanja između kontinenata i država, a te mere u vezi s tim po mom mišljenju treba poslednje relaksirati, jer ovo nije epidemija koja će samo stati i da možemo da je zaboravimo” rekao je Stevanović za RTS.

Dodao je da je zdravstveni sistem Srbije sada spremniji – od dijagnostike, preko privremenih bolnica,  testiranja, obučenih medicinskih radnika.

Na početku osme nedelje epidemije, rekao je Stevanović, Infektivna klinika ima nešto manje pacijenata, popunjena je oko 80 odsto, a četvoro ljudi je na respiratoru.

Najteže je, rekao je, bilo u petoj nedelji, kao i na početku, kada je “lekare zaprepastila agresivnost virusa” i koliko brzo može da dovede do sloma ljudskog organizma.

Stevanović je istakao da su boljoj slici doprinele sve preduzete mere, a boljitak se osetio kad su skoro svi građani prihvatili socijalnu distancu.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus