Dr Srđa Janković: “Dok je ispod 5 odsto možemo da budemo relativno spokojni. Ako se nastavi silazni trend treba očekivati ukidanje vanrednog stanja…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Imunolog dr Srđa Janković kazao je da doneta odluka o policijskom času za Prvi maj nije kompromis već zajednički uvid da je moguće popustiti restriktivne mere na ovaj način, ali da se svi pridržavaju sprečavanja kontakta.

Janković je podsetio da je i dalje na snazi da zabrana da više od dve osobe, ako nisu članovi istog domaćinstva, budu u bliskom kontaktu, prenosi “Pink.rs”.

“Ako se to bezrezervno bude poštovalo, onda nikakve negativne posledice toga što nije zabrana kretanja do ponedeljka, neće biti. To možemo zajedno da izdejstvujemo tako što ćemo biti solidarni i odgovorni”, rekao je Janković.

Janković je naveo da je suština praznovanja 1. maja podsećanje na solidarnost.

On je rekao da umesto da se ovom poslednjom merom bavimo kao kompromisom bolje bi bilo da se beskompromisno bavimo time da ne dovedemo u pitanje ono što smo postigli i da poštujemo zabranu kontakata.

Janković je rekao da epidemija slabi i da je virusa sve manje, ali da ga još uvek ima.

Osvrnuvši se na podatke iz Beograda Janković kaže da postoje neke oscilacije i da trend nikada ne ide apsolutno linearno.

“Epidemije, kao ni požari, ne šire se linearno. Kada krene naniže ne znači da će svakog narednog dana ići na niže. To su te oscilacije. Mi i dalje vidimo da smo na silaznoj putanji, a da nismo, ne bi bilo ovog ublažavanja za praznike”, naglasio je.

Povodom rekordnog testiranja od 6.703 osoba Janković kaže da je pet odsto pozitivnih granica koja daje dobru sliku gde smo u toku epidemije.

“Dok je ispod 5 odsto možemo da budemo relativno spokojni. Ti parametri pokazuju da stvari mogu da krenu i dobro i loše. Zbog toga apelujem da se građani pridržavaju mera koje su na snazi”, kazao je Janković.

Naglasio je je da su donete mere sigurno donele benefit i dodao da će sve analize pokazati da smo izbegli najgore scenarije.

On je rekao da ako se nastavi silazni trend treba očekivati ukidanje vanrednog stanja.

“Vanredno stanje je bilo sredstvo da se postigne cilj, a to je suzbijanje epidemije i spašavanje života”, pojasnio je Janković i dodao da će nakon njegovog ukidanja na snazi biti određene mere i preporuke.

Kako kaže, navići ćemo se na neke predostrožnosti postaju deo našeg života.

“Suština je da moramo da shvatimo da opasnost postoji, da ona nije prošla. Svaki put kada se razbukti, životi su u opasnosti”, kazao je Janković i dodao da će se pojam normalnog života menjati, preneo je Blic.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus