Dr Škorić: Zabrana izlaska bila je nelogična i medicinski neopravdana. Negativno je uticala na imunitet, naročito kod starijih…

2
Foto: Printscreen Youtube

Dugotrajan stres, ograničeno kretanje i zabrana izlaska iz stanova su negativno uticali na imunitet kod većine populacije, a naročito kod starijih građana. Zbog toga se ne slažem sa odlukom Kriznog štaba da starije osobe (preko 65 godina) budu zatvorene u stanovima više od mesec dana, izjavio je dr Dejan Škorić, pedijatar i hematolog na UDK “Tiršova”.

“Na imunitet najpovoljnije utiče umereno sunčanje, redovno kretanje (fizička aktivnost) i pravilna ishrana. Sve je to bilo uskraćeno u cilju sprečavanja COVID-19 infekcije. Ali to nije logično i medicinski opravdano”, rekao je on za portal Demostat.

“Sada, kada epidemija jenjava, potrebno je izmeniti model ponašanja kod većine populacije… Preventivno uzimanje pomenutih lekova je nepotrebno i štetno. Vitaminski suplementi skupi i takođe nepotrebni. Bolje je konzumirati svakodnevno sveže voće i povrće”, naveo je Škorić.

“Jedini izuzetak koji preporučujem je primena vitamina D u odgovarajućoj dozi, kod svih u zimskom periodu, a u toku cele godine kod osoba koje se ne sunčaju. I na kraju, naglašavam, manje televizije, kompjutera i mobilnih telefona, a više šetnje u prirodi”, dodao je on.

“Epidemija je značajno uticala na rad Dečje klinike. Mi smo pripremili i primenili brojne mere da bi sprečili ulazak i širenje infekcije, i u tome smo uspeli. Procentualno, veoma mali broj naših pacijenata i osoblja je bio pozitivan na COVID-19 infekciju”, rekao je on.

“Primili smo nekoliko dece sa teškim oblicima leukemije. Jedno od te dece je bilo pozitivno na COVID-19, ali nije imalo simptome infekcije. Ovo je u skladu sa svetskim epidemiološkim nalazima, koji ukazuju da koronavirus kod dece ne izaziva tešku infekciju, a često prolazi i bez simptoma”, kaže Škorić.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

2 KOMENTARA

  1. Odakle je “iscureo” ovaj lik. Poštujem ja njegovu stručnost samo se malo kasno probudio da pokaže kako je pametan i stručan, ali jedno zaboravlja za vreme jula i avgusta uz UV i jako sunce i uz dolazeće jaro povrće i voće sada, još uvek živi, stariji od 60 godina će imati vremena da podignu svoj imunitet, ali gosn doktore, ponavljam ŽIVI I ZDRAVI! Da su šetali i da su se zarazili i podlegli bolesti ne bi imali šansu više da podižu svoj imunitet.

  2. Bude se polako lekari…bravo ! e to je lekar kad normalno kaze, i u razumu ljudi i prirode…svaka cast, nadam se da ce se javljati sve vise i vise…Stojkovic, Nada Kostic, Nestorovic, Skoric.

Comments are closed.