Dr Predrag Kon: “Samo treba da izdržimo, održavamo higijenu ruku – sapun je dovoljan, budemo na udaljenosti od metar i maske nosimo u tržnim centrima i prevozu…”

1
Foto: Igor Pavićević

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je u Novom danu TV N1 da je značajno to što ne dolazi do naglog povećanja broja zaraženih koronavirusom u Srbiji, i da veruje da je to već sada posledica uvedenih mera.

“Čim vi naglo smanjite sve moguće kontakte, onda je logično očekivati brzu vidljivost”, kazao je Kon u jutarnjem programu TV N1, ističući da je broj aktivnih respiratornih bolesti juče bio značajno manji u odnosu na prošli utorak, kao posledica svega jednog ponedeljka pod oštrijim merama.

“Vrlo brzo će se videti efekat ovih mera u smislu smanjenja svih cirkulacija svih virusa, tako da je to svakako ohrabrujuće”, poručio je Kon.

Nema šta mnogo da se priča, dodao je, samo treba da izdržimo. Ponovio je da na prvom mestu treba održavati ličnu higijenu, pre svega ruku. Za dezinfekciju preporučuje alkohol u koncentraciji od 70 odsto, a ukoliko nam nije dopstupan, ne treba da budemo zabrinuti, jer će nam i običan sapun i topla voda pomoći.

“I sapun je sasvim dovoljan, bar 20 sekundi. To je nešto što smo malo zaboravili, i sada treba da se obnovi gradivo, i kasnije u životu treba da primenjujemo”, savetovao je gost Novog dana.

Dodao je i da treba da držimo udaljenost jedni od drugih, barem jedan metar, a propisano je da su dva metra bezbedna. U zatvorenom prostoru savetuje korišćenje maski, pogotovo u tržnim centrima, prodavnicama i javnom prevozu.

“Ulazimo u fazu kada imamo cirkulaciju u stanovništvu. Mi smo dosad znali za importovane slučaje, pojavljuju se već pojedinačno oni za koje ne može da se utvrdi odakle su. Sad je sistem nadzora takav da se svaka teška respiratorna infekcija ispituje na kovid, kao i svaki slučaj koji mora na repsirator”, kazao je Kon.SZO preporučuje što više testiranja na koronavirus, ali Kon je poručio da Srbija mora da testove koristi najracionalnije što može, i da ne može da testira sve ljude sa blagim simptomima, pa makar i da jesu oboleli od Covida-19.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?“Jer to podrazumeva velike količine testova. To služi tome da se shvati da je to vrh ledenog brega, to ćemo naučiti od drugih. Mi ovo radimo da spašavamo živote. Nemamo nijedan smrtni slučaj, znam da će biti, idemo na to da što manje smrtnih imamo, ako je ikako moguće da ih uoptše nemamo. Čitav sistem se potpuno reorganizovao na korišćenje telekomunikaconih sredstava. Prvi put tako nešto radimo. Ako ima problema da se dobije telefon, molim za razumevanje, tačno je da ne mogu da se dobiju, lično kad treba da dobijem kolege, pola sata okrećem. Proširiće se broj kol centara”, najavio je.

Kon je odao priznanje zdravstvenom sektoru, ocenjujući da su u prve dve nedelje odgovorili zadatku. Lepo je, kako je rekao, čuti aplauze sa blakona. “I ja isto aplaudiram svojim kolegama”, istakao je Kon.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus


1 KOMENTAR

  1. Zadovoljstvo je slusati doktora Kona, ali ja imam jedno pitanje za njega. Zasto se ne zatvore kafici, restorani i shopping centri kao u svim evropskim drzavama? Naime, stariji/stari gradjani su izolovani kod kuce sve do isteka opasnosti. Slazem se sa tim , ali se pitam koja je svrha toga. Zna se da standard srpske porodice namece zivot tri generacije u istom i obicno malom prostoru. Dakle, stariji od 65 god u tom prostoru docekuju svoju decu ili unuke koji dolaze iz kafica u kojima su proveli silno vreme. Zna se da je razdaljina izmedju stolova po kaficima, pa samim tim i medju ljudima, daleko od one koja se preporucuje. Ukratko, stariji od 65 godina, atrofirani od nekretanja, docekuju u svojoj rodjenoj kuci virus zbog kojeg su u ropstvu. To nije nikako logicno. DA BI BILE USPESNE, MERE MORAJU DA BUDU DOSLEDNE. Nezatvaranje kafica/restoran i shopping centara se pravda ekonomskim interesom. Kako to da je ekonomski interes tu jaci od zivota “toliko volejenih penzionera”? Hvala.

Comments are closed.