Dr Nestorović: Pokazalo se da nikotin štiti od koronavirusa, oni koji puše 5 do 15 cigareta dnevno nemaju teže kliničke slike…

9
Foto: Printscreen B92

Pulmolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Branimir Nestorović izjavio je u emisiji Fokus na TV B92 da “umereni pušači ređe imaju komplikovanu kliničku sliku od koronavirusa i da se pokazalo da nikotin štiti od tog virusa”.

“Cigarete oštećuju pluća, ja sam za 0 korišćenja cigareta, ali se pokazao da oni koji puše od pet do 15 cigareta na dan nemaju teže kliničke slike”, rekao je Nestorović.

On je dodao i da se nikotin u telo može uneti i na drugi način, a ne samo preko cigareta, kao i da nana ima u svom listu više nikotina nego duvan.

Britanski list Gardijan prethodno je objavio da francuski istraživači planiraju da testiraju nikotinske flastere na pacijentima koji imaju koronavirus i na zdravstvenim radnicima na prvoj liniji fronta, nakon što je studija pokazala da pušači mogu da budu mnogo manje izloženi riziku od zaraze koronavirusom.

Studija obavljena u velikoj pariskoj bolnici “Pitié-Salpêtrière” sugeriše da bi supstanca u duvanu – možda nikotin – mogla da spreči zarazu koronavirusom kod pušača, a klinička ispitivanja nikotinskih flastera čekaju odobrenje zdavstvenih vlasti u Francuskoj.

Međutim, istraživači insistiraju da se stanovništvo ne podstiče na pušenje, jer ono nosi druge potencijalno fatalne rizike po zdravlje i ubija 50 odsto onih koji puše. Istakli su i da bez obzira na pretpostavku da bi nikotin mogao da zaštiti od koronavirusa, pušači zaraženi koronavirusom često razvijaju ozbiljnije simptome zbog toksičnog dejstva duvanskog dima na pluća.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

9 KOMENTARA

  1. Bravo “prodavacica lekova”, naravno da Vama treba verovati a ne ekspertima iz svih zivotnih oblasti. Dr Nestorovic je strucnjak, neosporno, ali i lakrdijas. Menja izjave. Ne, evo pocinjem da ubrizgavam nikotin i pasem nanu. Mozda se i kokain pokaze kao dobar, ko zna, moram stedeti i za to.

  2. U nani nema nikotina! A nikotin je manje stetna supstanca od kancerogenih policiklicnih ugljovodonika i drugih otrova iz cigareta.”Slucajno” to pouzdano znam posto imam doktorat iz farmaceutskih nauka (i ne dajem izjave vezane za oblasti u kojima nisam ekspert).

  3. Šta reći za eksponirane stručnjake.Ja pušim cigarete već 47 godina a imam 62.Čoveka štiti samo ako je bez parazita i bakterija,koji prave mnoge hronične bolesti.Čovekov sistem se bori svakog sekunda protiv tih patogena koje vi ne ukljanjate,samo im prepisujete lekove koji održavaju stanje kvo.Za vaše znanje pitanje ;Zašto bio rezonatnim el.frekfrentnim aparatima ne čistite starije hronično obolele ljude od ovih patogena kad imate takve biorezonatore u klinikama i polu klinikama Zašto.

  4. Идиоти!!! Промовишите пушење цигарета,ко вас финансира,њихов лоби!
    Срам вас било!

  5. Čovek imao tezak čir na zelucu. Puno se patio, dva puta perforirao, lekari nikako da mu pomognu. Svašta su pokušavali. Posle izvesnog vremena, sretne ga prijatelj na ulici pa ga zabrinut priupita:”Nismo se dugo videli, kako onaj tvoj problem sa čirom na želucu?”. Na to ce ovaj prvi: “Super! Lekari nemaju pojma, sam sam našao sebi leka. Pola litre ljute rakije od 25 gradi svaki dan jutro vece (bez šopinga u Milanu) i šir otišao kao rukom odnet. Sada, lekari ljubomorni jer sam se sam izlečio, izmislili mi cirozu jetre!”. E na to liči ova prica sa nikotinom.

  6. Obistinio se onaj vic… kada je virus ušao u pluća pušača i izjavio: ” Nemam ja posla ovde ovaj je pušač…”

Comments are closed.