Dr Lađević: “Sve više pacijenata je u dobrom stanju i idu na odvajanje od respiratora”

0
Foto: Printscreen Youtube RTS

Od posledica koronavirusa 138 osoba je na respiratorima i u teškom su stanju. Najobučeniji za pomoć tim teškim pacijentima su anesteziolozi.

Poslednjih dana primetno je poboljšanje stanja pojedinaca unutar jedinica intenzivnog lečenja, kaže za TV Prva anestezilog prof. dr Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju KCS, prenosi B92.

Prema njegovim rečima, sve više pacijenata je u dobrom stanju i idu na odvajanje od ventilatora mehaničke ventilacije. Ipak, treba izbegavati pogoršanje stanja da biste se javili lekaru.

“Simptomi su raznovrsni, ali najčešće mogu početi suvim kašljem, opštom malaksalošću i temperaturom, mada ima i nespcifičnih tegoba kao što su mučnina, dijareja, ređe i povraćanje. Najvažnije je da se pacijenti jave što pre kod lekara kako bi se ustanovilo da li postoje promene u respiratornom traktu i napravi rentgenski snimak pluća, a ukoliko se stanje pogoršalo, onda mi anesteziolozi procenujemo da li je potrebno nekog povezati s mehaničkim ventilatorom i na taj način obezbediti mu dovoljnu količinu kiseonika u arterijskoj krvi”, objašnjava dr Lađević.

U ovom trenutku ima dovoljno anesteziologa da se zbrinu najkritičniji pacijenti, kaže dr Srđan Sanja Melentijević, šef jedinice intenzivnog lečenja KBC Zvezdara.

Anesteziolozi su najobučeniji za intenzivno lečenje najugroženijih bolesnika. Kako bi im ublažili neprijatnost na respiratorima sve te bolesnike sediraju, otkriva dr Dejan Marković, pomoćnik direktora Centra za anesteziologiju i reanimatologiju KCS.

“Svi koji dođu do toga da im je potrebna mehanička ventilacija dobiju lekove za sedaciju zato što mehanička ventilacija kod ove vrste bolesti nije kratkotrajna jer pluća ne mogu da se oporave za nekoliko sati i ni za dan ili dva. Stavljanje respiratora je vrlo neprijatna procedura. Postoji plastični tubus koji stoji u disajnim putevima. Ležanje na leđima i okretanje na stomak tokom mehaničke ventilacije takođe su neprijatne procedure”.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus