Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je za N1 da je izuzetno zahvalan patrijarhu Irineju zbog izjave koju je dao, jer su se SPC i država dogovorile da tokom uskršnjih praznika poštuju mere protiv suzbijanja koronavirusa, odnosno da neće biti ukidanja zabrane kretanja.

„Mislim da je (izjava) jako važna u ovom trenutku. Bila je krajnje ozbiljna moralna dilema pred stručnim delom kriznog štaba jer je morao da zauzme jasan stav po tom pitanju. Nikome od nas nije u interesu da zabranjuje kretanje, to su teške preporuke, a kamoli odluke. Ovo nije borba nekog stručnog tima ili kriznog štaba, ovo je borba cele Srbije, srpskog naroda, pravoslavnog i ostalih vera. Moramo biti zajedno i moramo da se razumemo. Izuzetno mi je značila ta izjava i podrška njegove svetosti“, ističe Kon.

On kaže da nije siguran da će crkve ostati prazne u nedelju, ali da je važno što je duhovni predvodnik saopštio to što je saopštio.

„Ne može se protiv nekih ubeđenja i uverenja na silu, to je mnogo jako i ne treba na tome previše insistirati. Ali je bitno ono što je izrečeno. Niko iz kriznog štaba nikad nije imao ništa protiv proslave praznika kao što je Vaskrs“, napomenuo je Kon.

Proslava Uksrsa protećiće u najdužoj zabrani kretanja do sada. Kon kaže da je stav struke uvek bio da se zabrane kontakti, a da je dosadašnja situacija pokazala da je to moguće samo policijskim časom.

Govoreći o poštovanju mera koje je donela država, on kaže da ih se jako mali broj građana ne pridržava, ali da je u ukupnoj situaciji brojnost tih koji ne poštuju dovoljno velika da zakomplikuje stvar svima.

U Srbiji je koronavirusom do sada zaraženo oko 600 zdravstvenih radnika, što je oko 12 procenata ukupno zaraženih.

Predrag Kon kaže da je u jednom trenutku presek u Evropi bio da je između 10 i 26 odsto medicinskih radnika zaražen. Dodaje da se rezultatom od 12 odsto ne može pohvaliti, ali da je Srbija imala sreću što nas virus nije zahvatio odmah i što je bilo vremena da se nabavi zaštitna oprema.

„Mora da se naglasi da je vlast podržala sve odluke, da je uspela da za jedno vreme nabavi opremu masovno koliko nam je bila potrebna. Činjenica je da je nismo imali dovoljno na početku, kao što je činjenica da su svi izjavljivali da su je imali iako su znali za situaciju u Kini“, ističe Kon.

On dodaje da se reagovalo relativno brzo i da je stigla oprema prvo iz Kine, potom iz Rusije, a zatim su domaći proizvođači dopunili ono što je nedostajalo.

„Za relativno kratko vreme smo bili u situaciji da oprema mora da se štedljivo koristi. Jasno propisane mere gde se i šta primenjuje, morate da odredite šta su prioriteti i to je učinjeno. Sa dolaskom opreme menja se i mogućnost njenog korišćenja“, objašnjava Kon.

Kada je u pitanju nepripremljenost države na pandemiju, on kaže da tu ne postoji pojedinačna krivica, već krivica čitavog društva.

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.