Dr Kon: Ublažavanje mera svakako ima veze sa politikom, ako zaustavljamo život počećemo da umiremo od drugih stvari…

2
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Epidemiolog doktor Predrag Kon rekao je za Jutarnji program TV Prva da razloga za optimizam ima zbog opadanja broja ljudi na respiratoru i opadanja procenta pozitivnih slučajeva među testiranim, ali je istakao i da bi logično bilo da zabrane traju još dve nedelje.

“Opadanje broja pacijenata na respiratoru, teških slučajeva. Procenat pozitivnih nalaza broja ispitivanih koji pada iz dana u dan, posebno u Nišu i okolini, kao i u Jagodini, Ćupriji, Aleksincu i Prokuplju, svuda gde smo imali povišeni procenat u odnosu na ostala područja. U Beogradu je na osam odsto, ukupno u celoj Srbiji 7,5 odsto. Tako da virus očigledno više nema takav potencijal. Počinje da gubi samu snagu prenošenja. Istovremeno izaziva sve blaža oboljenja. U velikom broju bez simptoma”, rekao je doktor Kon.

Ističe da ne može da se naglo poveća broj obolelih i da nema šanse da smo prenaglili sa ublažvanjem mera.

“To ne može da se desi. Mogu da se dese ekscesne situacije, to je prodor u neki kolektiv i naglo proširenje. Ne može da se desi, jer nema odakle snagu, spušten je na takav nivo da ne može da se probudi i ima epidemijski potencijal da se probudi ponovo.”

Stav struke pri ublažavanju mera svakako da je i stvar politike, rekao je Kon.

“Ovo svakako da ima veze i sa politikom i ekonomijom i shvatanjem da život mora da se nastavi. Život mora da se nastavi, ne možemo virus da oteramo sa ove planete, nemamo tu moć. Možemo da ublažavamo samo njegovu aktivnost u našoj zemlji. Ako zaustavljamo život, počećemo da umiremo od sasvim drugih stvari. 

Procenio je da je potrebno da policijski čas i dalje bude u doređenoj meri na snazi u naredne dve nedelje.

“Logično je da još dve nedelje ostane zabrana. To ne znači da sam ja u pravu. O tome će se još raspravljati. Najvažniji je sprečiti kontakte, a to je izgleda najjednostavnije kroz policijski čas. Odmah nakon što je završen za vreme vaskršnjih praznika, jasno vidimo da počinje opadanje, i mislim da će jasno da se vidi u narednim danima.”

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

2 KOMENTARA

  1. Respiratori su ubice, ne lece nikog, karanrin za stare je zlocin i treba se tuzit onaj ko ga uveo nezakonito , to je krsenje ljudskih prava na slobodu.

  2. “…Život mora da se nastavi, ne možemo virus da oteramo sa ove planete, nemamo tu moć. Možemo da ublažavamo samo njegovu aktivnost u našoj zemlji. Ako zaustavljamo život, počećemo da umiremo od sasvim drugih stvari. ” И ја кажем исто, а кажу и у земљама где је пандемија направила много озбиљније последице него овде, а и још се много јаче држи. Вирус не можемо да отерамо са ове планете, он је ту, и биће ту, “нулти” пацијент ће моћи увек да се појави и онда “Јово наново”, али више не. “Волим и ја вас, а сад сви на своје радне задатке” !

Comments are closed.