Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da i pored činjenice da je u prethodna 24 časa u Srbiji zabeležen do sada najveći broj smrtnih slučajeva u vezi sa koronavirusom, trenutna situacija u vezi sa širenjem epidemije „ipak nije tako loša“.

On je za televiziju Pink rekao da je neophodno podići motivaciju građana da se socijalni kontakti još više smanje, navodeći da je to jedini način da se epidemija okonča.

„Nalazimo se u 26. danu, još dva dana i izlazimo iz četvrte nedelje. I dalje doživljavam da smo puno uradili u usporavanju toka epidemije, situacija ipak nije tako loša“, kazao je Kon.

Dodao je da je 69 obolelih od koronavirusa u Srbiji na respiratorima, što kako je naveo, znači da se povećava broj onih koji su životno ugroženi.

„Povećava se i smrtnost, sada na 900 obolelih imamo 23 smrtna slučaja pa je procenat smrtnosti oko 2,5 odsto a bio je ispod 1 odsto. Imamo dosta pozitivnih koje nismo otkrili, najvažnije je da sprečimo prenošenje virusa“, kazao je epidemiolog.

Kon je ocenio da se u naredne dve nedelje može očekivati trend porasta broja inficiranih a da se potom može očekivati trend stagnacije koja bi kako je naveo, mogla trajati do osam nedelja.

„Stagnacija znači da iz dana u dan imamo sličan broj novoobolelih. Sada su ipak peta i šesta nedelja ispred nas, to treba svi da izdržimo“, naveo je Kon.

Upitan o mogućem uvođenju 24-časovne zabrane kretanja, Kon je rekao da bi tu meru trebalo primeniti ukoliko iz dana u dan dođe do naglog skoka broja novoobolelih.

„Kad to počne naglo da raste, lek je potpuna zabrana kontakata i on neminovno vodi okončanju epidemije. U našoj situaciji bilo bi neočekivano da drastično krene taj nagli skok, ali ako iz dana u dan imate nagli skok ne treba čekati više od dva dana da se razmišlja o toj meri“, dodao je Kon.

U Srbiji je u prethodna 24 časa od koronavirusa preminulo još sedam osoba, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva u vezi sa tom infekcijom porastao na 23.

(Beta)

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.