Dr Kon: “Sve više razumem profesora Nestorovića, kada ga pažljivo slušate, vidite da on ne greši, ali kada stavljate takve naslove….”

1
screenshot/Nedeljnik

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da utisak koji se je napravljen da je u sukobu sa profesorom Branimirom Nestorovićem lažan.

Sa profesorom Nestorovićem se, kaže, gotovo ne razlikuje u stručnim mišljenjima, samo u pristupu javnosti, te tu dolazi do utiska razilaženja.

“Mi epidemiolozi koristimo taj termin tiho prokužavanje – dakle, ne radite ništa namerno, suština je bliska, ali ne kažemo zarazite se namerno, što kaže Nestorović. Ja sve više razumem profesora Nestorovića što vreme prolazi i shvatam da nas mediji stavljaju u sukob. To što nas mediji stavljaju na naslovnoj strani kao da smo u ratu to apsolutno nije istina”, prenosi B92.

Zaključuje da to obmanjuje javnost, da se po mišljenjima vrlo malo razlikuju. Samo pred prvomajske praznike su se epidemiolozi čvrsto izdvojili u mišljenju da je potreban karantin, ali se pokazalo kao dobra stvar, istakao je on.

“Kada ga pažljivo slušate, vidite da on ne greši, ali kada stavljate takve naslove…”

Profesor Nestorović kaže da u Srbiji nismo imali isti virus kao u Italiji i da kada otvorimo granice dođe nam iz Italije taj virus – ovo Kon komentariše kao pretpostavku.

“Nema dovoljno podataka za jedno epidemiološko zaključivanje. Ima samo jedan mali deo ispitivanja. Prepostavlja se da je to tako. Te pretpostavke nisu beznačajne. Ne stižem toliko da čitam, ja se više bavim operativnim, Nestorović nije virusolog, imamo virusologe u našem timu. To je jako zanimljiva tema, ali to komplikuje dalju komunikaciju sa javnošću.”

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Koliko će još puta ovi ljudi da “pljunu pa da poližu”? Kao raštiman orkestar. Znači, sada Kon razume da je ovo “najsmešniji virus u istoriji” i da je trebalo da dame idu u Milano krajem februara i početkom marta? Ma, bravo!

Comments are closed.