Dr Kon: Promenićemo se svi posle ovoga, strah od Covida će ostati…

0
Foto: Igor Pavićević

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas rekao da je “krajnje vreme” da se građani strogo pridržavaju smanjenja kontakata jer su današnje brojke posledica “onog od pre pet i sedam dana”.

“Rezultate ove zabrane kretanja preko vikenda ćemo videti kroz, takođe četiri do sedam dana”, rekao je Kon, na konferenciji za novinare, navodeći da je “neka mera potpunog distanciranja došla na dnevni red.

Kako je rekao, “bilo bi bolje da se svi ponašamo kao da je 24 časovni prekid kretanja i da se samo kratko izlazi do prodavnice ako se mora i ništa drugo, na posao i nazad,”, kao i da u tom slučaju možda i ne bi trebalo takvu meru donositi.

Prema njegovim rečima, da bi do toga došlo marao bi da prethodi jasan predlog struke i da se svi članovi tima usaglase, jer bi to bila “vrlo ozbiljna odluka i morali bi da budemo sigurni da bi ona dovela do naglog prekida transmisije zaraze”, a takođe i da procenimo kolika bi bila šteta.

On je rekao da se na društvenim mrežama mogu pročitati poruke protiv zabrana kretanja i da je naročito šetno kada to dolazi od poznatih ličnosti.

Na pitanje o broju testiranih u regionu i da li je trebalo u Srbiji pristupiti masovnom testiranju, on je odgovorio “pitanje je šta se dobija masovnim testiranjem”.

“Sada je pravi trenutak u našem slučaju, to što je to moglo da bude pre nedelju, dve, to je stvar koja će kasnije da se diskutuje zašto smo toliko trapavi bili da nismo mogli da krenemo, ali to nema nikave veze. Ništa nismo zakasnili, ako krenemo sad nismo zakasnili”, rekao je Kon.

On je dodao i “testirali se ili ne, sve savisi od konakata”.

Poručio je na kraju da ćemo se, kada ovo prođe, “svi promeniti, a da će strah od COVID-19 ostati”.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus