Dr Kon: Posle Prvog maja se mogu očekivati i neke krucijalne odluke, u naredne dve nedelje biće značajno bolja situacija…

1
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Iako se apsolutni broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom povećava, procentualno gledano u odnosu na broj testiranih – on se smanjuje, posebno u Vojvodini i Beogradu, rekao je za N1 doktor Predrag Kon i dodao da to pokazuje da virus gubi snagu.

Prema njegovoj oceni, situacija će biti značajnije bolja u naredne dve nedelje, a posle 1. maja mogu se očekivati i neke “krucijalne odluke”.

Iako je već nekoliko dana broj novootkrivenih slučajeva preko 400 dnevno, Kon napominje da to jeste povećanje apsolutnog broja, ali da se prati procenat od broja testiranih, kojih je sada preko 3.000 dnevno.

On ističe i situaciju u gerontološkom centru u Nišu, gde je bilo preko 150 potvrđenih slučajeva posle čega je, kako kaže, trebalo ispitati sve kontakte. Usledila je reakcija još 15 ustanova za socijalno zbrinjavanje, koje su prema rečima dr Kona pravovremeno reagovale.

Kon napominje da postoji razlika u broju obolelih zavisno od delova zemlje, pa se veći broj registruje u Nišu, Požarevcu, Paraćinu, Ćupriji, dok se Blace pojavilo kao novo žarište.

“To je pitanje da li je to zbog tih ustanova za negu osoba sa posebnim potrebama jer je tamo otkriven veliki broj pozitivnih. Čak se i ponavljaju rezultati jer se misli da je došlo do kontaminacije u laboratoriji”, rekao je Kon.

Ipak, delovi zemlje u kojima živi najveći broj stanovnika, Vojvodina i Beograd, beleže pad pozitivnih nalaza. Kako kaže Kon, oko 10 odsto testiranih je pozitivno, a u nekim delovima se virus gubi potpuno. Kon ističe da to pokazuje da virus gubi snagu.

“To jesu pozitivne vesti, što pokazuje da smo pri kraju maksimuma i prilikom ulaska u sedmu nedelju ne bi trebalo da bude iznenađenja”, napominje Kon.

Prema njgovoj oceni, u naredne dve nedelje imaćemo značajnije bolju situaciju, što će kaže biti trenutak kada ćemo donositi neke krucijalne odluke.

“To je otprilike kraj aprila, ili početak maja. Možda eventualno posle praznika Prvog maja”, napomenuo je Kon.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Jao ne znači da će vučić da nas davi od ujutro do uveče sa svojom korona kampanjom?!??

Comments are closed.