Dr Kon: Počnem da se tresem kad neko, kao Nestorović, kaže da nismo znali šta radimo, a on je bio posmatrač svega toga…

0
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da “objektivno više nismo u epidemiji” koronavirusa i da je kraj epidemije već došao.

Za sve odluke koje su donošene smatra da su značajne i strateške, za razliku od operative koja je imala propuste, počev od toga da su čekali da nešto bude gotovo za tri dana, a ono bude gotovo za sedam, kao što je slučaj sa privremenom izolacionom bolnicom na beogradskom sajmu.

“Ubuduće u pandemiji mora da se zna da je to vanredno stanje, da li treba da se menjaju neki zakoni, neka pravila zbog toga, ne znam… Bez te odluke, koja je bila suštinska i omogućila energično sprovođenje i kontrolu mera, bili bi u zabludi da se mere sprovode i čudili bismo se zašto se virus toliko prenosi”, rekao je Kon za B92.net.

Posle svega, ne može da bude ravnodušan na izjave kolege profesora dr Branimira Nestorovića.

“Kada mi neko kaže da nismo znali šta radimo, kao što je u jednoj prilici rekao prof. Nestorović, onda ja počnem da se tresem, jer je prosto neverovatno da je neko bio posmatrač svega toga, a da uopšte nije shvatio kolika je zamisao i pripremljenost bila i da uopšte ne razume medicinu”, rekao je Kon.

Na pitanje kako su donošene odluke u Kriznom štabu, Kon kaže da su uvek jedinstveno donošene, te da je samo u jednoj situaciji bilo podele mišljenja.

“Da li je nečija reč imala veću težinu, to je pitanje uticaja i teško može da se izmeri. Uvek je jedinstveno donošena odluka, samo u jednoj situaciji je bilo podele mišljenja i to je bilo onda za prvomajske praznike. Na kraju je i tu doneta jedinstvena odluka. Svi zaključci su donošeni potpunim konsenzusom”, rekao je Kon.

Na pojedine komentare da je u Srbiji posle oštrih mera prerano ukinuto vanredno stanje, Kon izričito kaže da “nije”.

“Problem je taj što je kod nas vanredno stanje doživljeno kao prestanak epidemije, a epidemija i sada traje. Postoji definicija da mora da prođe dvostruki inkubacioni period bez ijedne bolesti da bismo mogli da odjavimo epidemiju. To nećemo imati još dugo, ali iz jedne nesigurne epidemiološke situacije sada trenutno prelazimo u povoljnu. Kada smo ukidali vanredno stanje, reagovali smo pravovremeno radi opstanka ekonomije i opstanka prvenstveno zdravstvenog sistema jer on direktno zavisi od ekonomije, a zdravstveni sistem nije samo za kovid, nego je trebalo i sve ostalo raditi jer su ostali pacijenti trpeli zbog toga. Radile su se samo hitne stvari koje spašavaju život, a mi nismo smeli da dozvolimo da takvo stanje previše dugo traje… Prema tome, pritisak je bio u smislu opstanka, svejedno da li ga zovemo ekonomski ili politički. Situacija pokazuje da nismo ništa pogrešili jer sve vreme imamo smirivanje”, rekao je Kon.

Kon je ocenio da bi u drugoj polovini juna trebalo da se pojavi “nula zaraženih”, odnosno da se epidemija ugasi.

“Ukoliko zaraženih bude i posle ovog perioda, to će biti zbog nekih ekscesnih situacija”, objasnio je Kon.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus